KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Igen, sajnos kénytelen vagyok, Elnök Úr, és akaratom ellenére Suchman Tamással vagyok kénytelen vitatkozni, mert szükségesnek tartotta, hogy velem szembeállítsa a Kormányt, amelyik – őszerinte – elhatárolta magát a tüntetéstől, és ezért csodálkozását fejezte ki, hogy a legnagyobb frakció vezetője nem ezt teszi, hanem védelmébe veszi a tüntetést.
A Kormány ezzel kapcsolatban ugyan nyilatkozatot nem adott ki, de a miniszterelnök úr a vasárnapi interjújában részletesen beszélt erről a kérdésről, és aki ezt a tüntetéstől való elhatárolódásnak értékeli, az – azt hiszem – nem érti, miről szól ez a dolog.
(10.50)
A miniszterelnök úr ugyanazt mondta lényegében, amit én mondtam, függetlenül attól, hogy nem lehet felelősséget vállalni minden tábláért és minden esetleges bekiabálásért. Én nem tudom, hogy milyen táblák jelentek ott meg, milyen bekiabálások jelentek meg. A tüntetés egésze benn maradt a törvényes keretek között. A célja pedig alkotmányos és törvényes volt. Igenis, az alkotmányos és törvényes célok mellett vagyunk. Szó sincs elhatárolódásról, függetlenül attól, hogy nem kívántunk MDF-ként és koalíciós pártokként embereket az utcára vinni. Mert úgy gondoljuk, hogy valóban a Parlamentben kell a kérdéseket megoldani. De azt sem hisszük, hogy jogunk lenne megakadályozni bármiféle olyan véleménynyilvánítást, ami nem pontosan a parlamenti demokratikus politizálás, képviselői politizálás keretébe tartozik.
S én azt gondolom, hogy a bírálat joga mindenkit megillet, és attól, hogy valaki képviseli az országot külföldön, magas funkciójának megfelelően, attól még nem mentesíthető a bírálattól. És úgy hiszem, hogy ez a miniszterelnök úrra ugyanúgy vonatkozik, mint a köztársasági elnök úrra; és mi még soha nem kértük ki magunknak, hogy bírálják a miniszterelnököt, esetleg bírálják a külpolitikát, akármit bírálnak. Azt hiszem, ezt furcsállnák is, és teljes joggal furcsállnák.
Természetesen a köztársasági elnök úrral szemben mindenféle becsmérlő és mindenféle sértő kijelentést helytelenítünk, és azzal természetesen nem azonosulunk. Azt hiszem, hogy ez nem szorul külön magyarázatra. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem