KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tardos Márton felhívta a figyelmet, hogy nem veszekedni, hanem országot építeni jöttünk ide. Teljesen egyetértek, és azt hiszem, hogy ez az egyetértésem a frakció, sőt a koalíció nevében is elmondható. Valóban, országot építeni jöttünk ide, és nem veszekedni. Ez természetesen nem zárja ki a vitákat, de azzal messze egyetértek, hogy ennek az egész kérdésnek, a tüntetés kérdésének, az MDF-frakció esetleges belső vitáinak nem ez előtt a Ház előtt van a helye.
Ez azonban – Tardos Márton sem így értette – nem Gáspár Miklós felszólalásával kapcsolatban mondható el, ami már egy reakció volt, hanem Suchman Tamás abszolút ide nem illő felszólalásával volt kapcsolatban. (Taps a jobb oldalon.) Én ezt így értelmezem.
Magam nem is válaszoltam volna erre a felszólalásra, mert ugyanakkor azt vallom, hogy minden országgyűlési képviselőnek joga van elmondani azt, amit gondol, bármennyire is nem ideillő ez a felszólalás. Azok után azonban, hogy az MSZP frakcióvezetője is fontosnak tartotta, hogy felszólaljon, úgy gondoltam, hogy nekem is reagálnom kell erre a kérdésre.
A tüntetést természetesen nem a nemzeti centrumerők rendezték, mint ahogy ezt Gáspár Miklós nem is mondta. Gáspár Miklós azt mondta, hogy a nemzeti centrum által képviselt elvek és elképzelések érdekében került sorra ez a tüntetés. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Egykutya!)
Ez egy óriási nagy különbség, tudniillik a rendezők nem a Magyar Demokrata Fórum és a kormánykoalíció többi tagjai voltak, nem a Magyar Demokrata Fórum mint szervezet, nem a Kereszténydemokrata Néppárt és nem a Független Kisgazdapárt, mert én a nemzeti centrumnak változatlanul ezeket az erőket vélem, és nem az MSZP volt frakcióvezetőjét, Gál Zoltán elődjét, aki szintén nemzeti centrumtörekvéssel igyekezett most éppen pártot alakítani. Nagyon sok sikert kívánunk neki természetesen, de én nem hiszem, hogy egy ilyen pártkezdeményt mint a nemzeti centrumot lehet megjelölni. Ezért ne aggódjon Gál Zoltán, a nemzeti centrum képviselői – meggyőződésem szerint – továbbra is a kormányzó koalíció képviselői, akik itt ülnek a Parlamentben, és nem egy Parlamenten kívüli szerveződésben kell most keresnünk a szabad választásokat követően két évvel a nemzeti centrumot. Hála Istennek, a magyar nép bölcs döntése értelmében a nemzeti centrum képviselői meglehetősen nagy számban itt ülnek a Parlament soraiban.
(10.40)
Tisztelt Országgyűlés! Én azt hiszem, hogy nem kerülhető meg ebből az aspektusból, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja vezetőjeként is néhány szót szóljak erről a tüntetésről, ha már itt a másik oldalon felmerült.
Egy tüntetésnek a minősítése azt hiszem, elsődlegesen abból a szempontból közelíthető meg, hogy törvényes-e vagy nem törvényes. Azt hiszem, hogy a szombati tüntetés minden vonatkozásban megfelelt a hatályos törvényeknek, a gyülekezési törvényben megszabott feltételeknek eleget tettek a rendezők, akik – megint csak mondom, hogy – nem az MDF, nem a Kereszténydemokrata Néppárt és nem a Kisgazdapárt volt, sőt a Magyar Demokrata Fórum elnöksége hivatalosan jelezte is, hogy nem mi szervezzük ezt a tüntetést.
A jogi feltételeknek – tehát a törvényes feltételeknek – megfelelt, és a tüntetés lebonyolítása során sem történt semmiféle törvénysértés legjobb tudomásom szerint. Egy ilyen tüntetés nem idegen a demokráciától, a tüntetések éppenséggel a diktatúrától idegenek, és a diktatúrában nem fordulhatnak elő.
Azt hiszem, nem lehet kétségbe vonni, hogy egy demokráciában törvényes tüntetésnek mindenképpen helye van. Ezt – nyilván – a másik oldalról sem vonják kétségbe, és mi se vonunk kétségbe egy olyan tüntetést, amely esetleg nem a politikai céljainknak felelnek meg.
A tüntetés másik minősítési lehetősége az, hogy a politikai céljait értékeljük. Igen – tisztelt Országgyűlés –, teljes egészében egyetértek azzal, amit Gáspár Miklós kifejezett: ennek a tüntetésnek a politikai céljai a nemzeti középerők, a nemzeti centrum politikai céljaival az adott vonatkozásban azonosak voltak, itt valóban a törvényesség, az alkotmányosság sérült, és valóban úgy gondoljuk, hogy a törvényességet és az alkotmányosságot helyre kell állítani, és a törvényesség és alkotmányosság helyreállítását célzó és helyreállítását szorgalmazó tüntetés semmiképpen nem lehet elítélés tárgya. (Szórványos taps jobbról.)
Egészen más kérdés, hogy a politikai stabilitás szempontjából nem örvendetes, hogy bizonyos alkotmányos és törvényes céloknak az utcán kell eleget tenni, vagy utcán kell szorgalmazni, vagy hogy egyesek úgy vélik, hogy az utcán kell szorgalmazni, mert más megoldást nem látnak, de úgy gondolom, hogy ezért a felelősség elsősorban azokat terheli, akik akadályozzák a törvényes, illetőleg az alkotmányos megoldást.
Ehhez még hozzá szeretnék tenni egyvalamit: Suchman Tamás úgy nyilatkozott, hogy 19-ére 24-én kell megadni a választ… (Közbeszólás balról: Nem ez hangzott el.) …, ezt lefordítom, de azt mondta: 24-én kell megadni a választ, tehát nyilvánvaló, hogy az egyik tüntetésre, a másik tüntetésre sem igyekeznek választ adni csütörtökön. Egy nagy különbségre szeretném felhívni a figyelmet, hogy míg annak a tüntetésnek a rendezésében és szervezésében politikai pártok nem vettek részt… (Dr. Hack Péter: Na, nem!) …, tehát politikai pártok nem hívták fel a tagjaikat a tüntetésben való részvételre, hangsúlyozom: ellenkezőleg, a Magyar Demokrata Fórum kifejezetten kijelentette, hogy nincs köze a szervezéshez és a rendezéshez… (Zaj. – Közbeszólások.) …, bár azokkal a politikai célokkal, amelyet a tüntetés egy sajátos eszközzel szolgálni kívánt, egyetért, természetesen egyetért, és ezen a tényen nem változtat az sem, hogy országgyűlési képviselőink is részt vettek a tüntetésben – azt hiszem, ezt senkinek megtiltani nem lehet –, tehát míg nem az MDF és nem a koalíciós pártok szervezték ezt a tüntetést, nem hívták fel tagjaikat az abban való részvételre, a csütörtöki tüntetést ezzel szemben – ma olvastam az újságban, hogy a MASZOSZ is felhívja a tagjait az abban való részvételre, tegnap láttam a szabaddemokraták egy jelentős személyiségét a televízióban hasonlóan nyilatkozni, ma Suchman Tamás nyilatkozatából az tűnik ki, hogy az MSZP is mozgósít erre a tüntetésre, Gál Zoltán nem tette nyilvánvalóvá, hogy ez nem így van, úgyhogy fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a csütörtöki – ellentétben a szombati tüntetéssel – egy olyan jellegű tüntetésnek készül, ahol a kormánykoalícióval szemben álló politikai erők igenis demonstrációnak szánják ezt… (Juhász Pál tapsol.) …Én nem tartom kívánatosnak, hogy az utcát arra használjuk föl, hogy politikai támogatottságunkat és erőnket kíséreljük meg jelezni … (Derültség a bal oldalon. – Zaj.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem