GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Suchman Tamás felszólalásának azt a kitételét, amelyben szélsőségnek nevezte a hétvégi békés és a jogállamiság mellett történő tüntetést, mint rágalmat és mint címkézést a leghatározottabban visszautasítom. (Taps a jobb oldalon.)
Közismert, hogy demokráciákban a népakarat kifejezésre juttatásának és mérésének bevett módja a választás. A választáson minden párt hirdeti a maga programját, és ha valamely párt vagy koalíció megnyeri a választást, akkor a képviseleti demokrácia szabályai szerint ők alakítanak kormányt. Amikor tehát a médiák kifejezetten kormányellenes műsorpolitikát folytatnak, akkor nem egyszerűen a Kormány, hanem a választáson kifejezésre jutott többségi népakarat ellen politizálnak; az ellen a többség ellen, amely a saját pénzéből nagyobbrészt fenntartja ezeket a médiákat. (Felkiáltás: Úgy van! – Taps.) Ez a médiagyakorlat Európában példátlan. Mélységes szakmai meggyőződésem, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében a miniszterelnök úr jogszerű előterjesztése alapján a köztársasági elnök úrnak fel kellett volna mentenie a médiavezetőket. (Felkiáltás: Vagy nem!) Ha az Alkotmány betartatik, és a médiavezetőket felmentik, a tüntetésre sem került volna sor.
A hangsúlyozottan békés tüntetés tehát, amely nem másért, hanem az Alkotmány, az Alkotmánybíróság döntése, a jogállam és a demokrácia védelmében folyt, nem valamely szélsőség, hanem a nemzeti centrum részéről történő tüntetés volt. (Zaj.) A tüntetők nem a Kormányt kiszolgáló médiákat követeltek, de azt igenis követelték, hogy a médiák ne legyenek az ellenzék kiszolgálói sem! (Felkiáltás: Úgy van!)
A jogállam csak akkor lehet szilárd, ha erkölcsi alapokon nyugszik, és a törvényeket minden fél és mindenki betartja. Úgy gondolom, hogy a jogállamról vallott felfogását éppen az előttem felszólaló MSZP-s képviselőnek kellene korrigálnia. Valamennyien hallhattuk például az idei év első félévében, amikor a szakszervezetekkel kapcsolatos törvény vitájában felszólaló MSZP-s képviselő a törvényt többször is mint az önök törvényét, mármint a koalíció törvényét említette. E felfogás szerint a törvényt tehát nem az Országgyűlés, hanem egyes pártok hozzák. Ez merőben szokatlan felfogása a képviseleti demokráciának. Talán a jogállamnak ebből a felfogásából fakad, hogy szerintük amely törvény nekik nem tetszik, azt nem kell betartani. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem