HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt elnézését kérem a tisztelt Háznak, hogy az ebédszünet alatt kitört eső megakadályozott abban, hogy visszatérjek időben a Házba… (Derültség, zaj.) … és így megvárakoztattam önöket.
Szeretném, hogyha ebben az ügyben, amiben interpelláltam, az Országgyűlés állást foglalna, és ezzel nem fejezné be a kérdés vitatását.
Az alkotmányügyi bizottság ülésén hosszan, több alkalommal is, részletesen foglalkoztunk Horváth és Pallagi belügyi tábornokok ügyével. A bizottság beszerezte a több mint tíz kiló súlyú iratanyagot, amelyet a bizottság tagjai közül többen alaposan áttanulmányoztunk.
A feltárt tények nem okoztak igazán megnyugvást a bizottság tagjainak, és úgy döntött az alkotmányügyi bizottság – ezt talán a bizottság nevében is mondhatom ", hogy az üggyel való foglalkozást nem fejezi be, saját hatáskörében, saját kezdeményezésére tovább folytatja a körülmények feltárását. Csak az interpellációs keretből való kilépést szolgálja a bizottság önök által is ismert véleménye, amely arról szól, hogy a bizottság tudomásul veszi a legfőbb ügyész tájékoztatóját, hangsúlyozottan nincs semmilyen jelző a tudomásulvétel mellett, tehát sem helyeslőleg, sem egyetértőleg tudomásulvételről nincsen szó. Hiszen önök is tudják, hogy ez a szervezet, amelynek vezetői ellen indult eljárás, rendkívül komoly károkat okozott, nem pusztán az elmúlt rendszer utolsó hónapjaiban, hanem a mai napig is ható és mai napig is élő, mérgező magokat szórt el.
Ebben az országban olyan konfliktusokat élünk át ma is, amit ez a szervezet keltett, ez a szervezet tudatosan provokált, és a mai napig is hat ennek az áldatlan tevékenysége.
(14.50)
A szervezet vezetői szintén tudatos tevékenységgel komoly károkat okoztak az új magyar demokráciának is, és ezt nem lehet pusztán egy-két vállrándítással elintézni, hogy kérem, ez van, nincs mit csinálni.
Ezért a bizottság – ezt a képviselőtársaim megnyugtatására és remélhetőleg a közvélemény megnyugtatására is mondom – nem tekinti lezártnak az ügyet, csak az interpellációs keretből való kilépést és a legfőbb ügyésznek az ebben gyakorolt szerepét tekinti nem további vitatásra méltó kérdésnek. Ezért azt kérem a tisztelt Ház valamennyi képviselőjétől, hogy a szavazásnál az "igen" gomb benyomásával zárja le ezt a kört, azt tudomásul véve, hogy az ügy tovább folytatódik, és kérem, hogy ezt valamennyien kérjék számon az alkotmányügyi bizottságtól. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem