TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Engedje meg, hogy a feltett kérdéssel kapcsolatban csatlakozzam a Tardos Márton frakcióvezető úr által előadottakhoz. Az mindenben megfelel az alkotmányos rendnek, és eszerint kell eljárni.
Rendkívül fontosnak tartom az elnök úr figyelmét felhívni arra a tényre, hogy bár igaz az, hogy a Házszabály, vagy a képviselők jogállásáról szóló törvény, illetőleg a választási törvény sem szab meg külön határidőt az Országgyűlésnek a mandátum igazolására, de ezt azért nem teszi, miután ugyanezt megtette már a bírói jogorvoslat kapcsán, ahol három napot ír elő a kérdés eldöntésére, és az ügyet annyira sürgősnek nyilvánítja, hogy a bíróságnak még aznap kell értesítenie döntése eredményéről az Országos Választási Bizottságot. Nyilván azért határozza meg a jogalkotó, hogy még aznap köteles a bíróság a döntéséről az Országos Választási Bizottságot értesíteni, hogy ezt követően az Országgyűlés nyomban hozhassa meg a döntését.
(16.10)
Nincs tehát olyan lehetőség, mint amit – a házbizottság ülésére hivatkozván – elnök úr felhozott itt, nevezetesen, hogy október 12–13-án vagy netántán a Kapitány Ferenc képviselő úr által előterjesztettek kapcsán, illetőleg azt követően hozzon csak a Ház döntést – egész egyszerűen azért nem, mert ha egyszer a választási törvény a mandátum, az igazolt mandátum, elismerését olyan sürgősnek tartja, hogy a bíróságot kötelezi, hogy még aznap értesítse döntéséről a választási bizottságot, akkor ezt nem azért teszi, hogy az Országgyűlésnek lehetőséget adjon a kérdés elodázására.
Ami pedig Kapitány Ferenc képviselőtársunk előterjesztését illeti, teljes tisztelettel ugyan, de legyen szabad arra rámutatnom, hogy az egy jogi nonszensz és a képtelenségek sorozatát tartalmazó előadás – ugyanis itt semmiféle per nincs folyamatban, ami erre a kérdésre kihatással lehetne, mert a Legfelsőbb Bíróság ezt a kérdést jogerősen elbírálta. A jogerős bírói döntés pedig mindenkire nézve kötelező, elnök uramra éppúgy, mint rám nézve; a miniszterelnök úrra éppúgy, mint mondjuk, a belügyminiszterre nézve… (Derültség.) Tehát ezen vitatkozni most, hogy egy jogerős döntés kire hat ki és kire nem, netántán néhány országgyűlési képviselőre nem – ez az alkotmányos rend felrúgását jelentené. Az országgyűlési képviselőkre nézve éppúgy kötelező a jogerős döntés, mert az Alkotmánybíróság még külön is kitért arra a jogerőről szóló döntésében, hogy milyen állami érdek fűződik a jogerős határozatok végrehajtásához.
Amiről Kapitány Ferenc beszélt, az egy egyoldalú kérelem – nem per, elnök úr! Legyen szabad nyomatékkal felhívnom a figyelmét az ország nyilvánossága előtt arra, hogy van egy jogerős bírósági döntés, és azzal szemben van egy egyoldalú kérelem. A helyzet körülbelül olyan, mint ha valakinek bejegyzik a tulajdonjogát jogerős határozattal, és a másik oldalon akad valaki, aki, mondjuk – talán azért, mert számára a döntések nem kellően felismerhetőek, bizonyos, érthető ok következtében – azt mondja, hogy ő egy újabb kérelmet ad be. De az újabb kérelemnek semmi kihatása nincs a jogerőre, mert ha kihatása lehetne, akkor egy határozat sosem emelkedne jogerőre, mert akinek nem tetszik, nap mint nap újabb és újabb egyoldalú kérelmet adna be.
Én tisztelem azt, hogy valakinek nem tetszik a bírósági döntés, de ahhoz én jogi hatályt nem tudok úgy fűzni, mint ahogy elnök uram teszi, ezért én tisztelettel kérem, hogy szíveskedjék a mandátumvizsgáló bizottság vizsgálatának eredményét a Házzal ismertetni, és ehhez képest elrendelni a szavazást. Hozzá kell tennem: a Háznak egyetlenegy jogszerű magatartása lehetséges ebben az ügyben, nevezetesen a Legfelsőbb Bíróság által igazolt mandátum szerint kell megnyomni a gombot – ha nem, akkor megszűnt Magyarországon az alkotmányos rend. Ezt tehát nem lehet olyan könnyelműen felfogni, mint ahogy azt egyesek teszik. Ha az elnök úr nem így jár el, akkor mi ugyanúgy fogunk eljárni, mint ahogy a Szabad Demokraták Szövetsége bejelentette, vagyis: nem veszünk részt a szavazásban.
Köszönöm a türelmüket. (Taps középről.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem