SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Szeretném nagyon megköszönni az elnök úrnak, hogy az elmúlt heti ülés jegyzőkönyvét hosszasan ismertette. Ezt megspórolhatta volna annyiban, hogy természetesen, mielőtt felszólalásomra vállalkoztam, megismerkedtem a múlt heti jegyzőkönyv tartalmával, és ismerem Dávid Ibolyának, az ügyrendi bizottság elnökasszonyának az ezzel kapcsolatos álláspontját, illetőleg magáét az ügyrendi bizottságét.
Ezt a véleményt én természetesen nem osztom. Az előbbiekben azért hangsúlyoztam, hogy az elnök úr felelőssége áll meg a Házszabály 5. § (4) bekezdése alapján, mivel itt teljesen nyilvánvalóan ennek a mondatnak az alanya az elnök úr, vagyis az Országgyűlés elnöke a bizottság javaslatát az Országgyűlés legközelebbi ülésén ismerteti, és az Országgyűlés ennek alapján határoz.
Természetesen ebben az esetben az elnök úr az, aki felteszi a kérdést szavazásra, ennyiben ennek automatikusnak kell lennie. Az elnök úr az elmúlt héten abban sértette a Házszabályt, hogy megadta a lehetőséget arra, hogy egy ügyrendi kérdésben előzetesen határozzanak. Ezt a véleményt én szintén nem osztom.
Ennek megfelelően – véleményem szerint – az ügyrendi bizottság éppúgy sértette az alkotmányosságot, az ő véleményük sérelme azonban kisebb súlyú, hiszen az elnök úr az, aki fel van jogosítva, illetőleg kötelezve arra, hogy ezt a kérdést feltegye. Ezért mondtam azt, hogy elnök úr kötelessége az, hogy rögtön a mandátumvizsgáló bizottság véleményének elhangzása után szavazásra tegye fel a kérdést, és ezzel kapcsolatban nem hagy bizonytalanságban bennünket a Házszabály, hiszen azt mondja, hogy "az Országgyűlés legközelebbi ülésén". Köszönöm szépen a figyelmet! (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem