SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
A mezőgazdaságban és a tulajdonrendezésben napjainkban jelentkező zavarok arra indítottak, hogy alapos fölmérést végezzek annak érdekében, azért, hogy mik azok a legsúlyosabb problémák, amiket – sajnos – a kárpótlási hivatalok a centralizált ügyintézésük során ebben a bürokratikus hivatali útvesztőben nem tudnak kezelni, nem tudják a helyi problémákat nemcsak megoldani, de még érzékelni sem.
Ezért javasoltuk már korábban, és a IV. számú kárpótlási törvénybe be is került a földrendező bizottságok fölállítása.
Mostanára azonban kiderült, hogy sok helyi probléma van, amit a földrendező bizottság – a munkájuk szabályozatlansága és a nem kielégítő hatáskör miatt – nem tud megoldani. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy szabályozzuk a földrendező bizottságok munkáját, és olyan hatáskörrel lássuk el, amivel részben a tulajdonrendezés során jelentkező helyi problémákat meg tudják oldani, másrészt a problémák miatt jelentkező nagyon súlyos feszültségeket föl tudják oldani.
Nem kevésbé fontos az a segélykérés, amit Sepsey Tamás államtitkár úr a Falurádió és az újságok hasábjain keresztül eljuttatott hozzánk, vagy hozzám is, hogy a kárpótlási hivatalok nem tudják a törvényben előírt kötelezettségeiket teljesíteni.
Nagyon nagy a veszélye annak, hogy az állampolgárok élnek majd azzal a lehetőséggel, azzal a helyzettel, hogy miután az állam nem tudta feléjük biztosítani a törvényekben előírt kötelezettségeket, így esetleg állampolgári engedetlenségekre lehet számítani, például önkényes földfoglalásokra.
Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeknek a problémáknak elébe menjen a törvényalkotás, és olyan módon szabályozzuk a földrendező bizottságok föladatait és hatáskörét, hogy ezt az állampolgári engedetlenségi akciót meg tudják előzni.
Még csupán annyit, hogy manapság, és itt ma is hallottunk a mezőgazdaság bajairól. Igen. Ezeket a bajokat kétféleképpen kell kezelni. Egyik a tűzoltómunka. A másik azonban, ami nagyon fontos, talán még sokkal fontosabb, hogy a jövő mezőgazdaságának az alapjait kell lerakni. Ez pedig a földtulajdon-viszonyok és a célszerű földhasználati viszonyok kialakításánál kezdődik. Ezt a feladatot nem tudják az eddigi törvényeink teljesíteni, nem tudja a kárpótlási törvény se teljesíteni, ehhez kiegészítésre, segítségre van szükség. Segítenünk kell a kárpótlási hivatalok munkáját is.
Kérem az Országgyűlést, hogy támogassák ezt az önálló képviselői indítványt, és az Országgyűlés sürgősséggel vegye napirendre a törvényjavaslatot. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem