CSÉPE BÉLA (a KDNP frakcióvezetője)

Teljes szövegű keresés

CSÉPE BÉLA (a KDNP frakcióvezetője)
CSÉPE BÉLA (a KDNP frakcióvezetője) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem tudom osztani Torgyán József képviselő úr jogfelfogását… (Tirts Tamás: Meglepő!) …, és ki kell terjesztenem ezt most a tisztelt ellenzékre is, hisz' hallottuk, hogy hasonló a jogfelfogásuk Torgyán József úréhoz. Nem tudom osztani egy nagyon egyszerű ok miatt: mert én úgy vélem, hogy Magyarországon megszűnt a kötelező eredményű szavazás intézménye… (Derültség a bal oldalon. – Zaj. – Dr. Matyi László: És a bírósági döntés is?) … Megszűnt – ezt szívesen megismétlem: nem lehet kötelező eredményű szavazásról szó, még ebben az esetben sem.
Amikor a magyar Parlament fenntartotta magának azt a jogot, hogy ebben döntsön – és a "döntés" szó elhangzott a tisztelt ellenzék részéről is, hisz' ha nem kellene dönteni, nem kellene ide előterjeszteni –, tehát ha a döntést fenntartotta magának, akkor egyáltalán nem törvényellenes és alkotmányellenes az, hogyha úgy dönt, hogy ezt a kérdést esetleg egy héttel elhalasztja. Sem a halasztásban, sem a szavazás eredményének bármilyen formájában én a magam részéről nem látok alkotmányellenességet és törvényellenességet sem. (Zaj.)
Azzal kapcsolatban, hogy itt egy veszedelmes precedens keletkezne, nekem az a véleményem, hogy erről sincs szó, mert ez a Parlament, amelynek mi is tagjai vagyunk, semmilyen mandátumigazolásban nem látott eddig problémát: a Szocialista Párt több jelöltjét rendkívül simán és normálisan befogadta, és ez természetes is… (Derültség, zaj, taps a bal oldalon.) … ez természetes is… (Zaj.) … Ezt azért kell így mondanom… (Közbeszólás a bal oldalról: Köszönjük szépen!) … Ezt azért kell így mondanom… (Király Zoltán: És mi van a néppel?) …, mert az MSZP részéről… (Zaj.) …, mert olyan aggály merült fel a Szocialista Párt részéről, hogy egy olyan veszedelmes precedens keletkezik, hogy akkor itt most már sorozatban sor kerülne erre.
A tények mást mutatnak: a tények azt mutatják, amit az előbb mondtam, hogy ilyen probléma a Magyar Parlamentben egyáltalán nem volt… (Közbeszólás a bal oldalról: Ez az első!)
Ez az eset pedig – amit az élet, sajnos, produkált – egy olyan speciális eset, amellyel kapcsolatban én a magam részéről megértem azt, hogyha képviselőtársaim ebből akár még morális problémát is csinálnak… (Közbeszólások a bal oldalról.) A jognak nyilván érvényesülni kell, de nem látom semmiképpen törvénytelennek azt, hogyha a tisztelt Ház ma a halasztás mellett dönt. (Dr. Danis György: Miért?) És nem látom olyan precedens értékűnek ezt, mellyel azt az üzenetet közvetítenénk a társadalom felé, mintha itt sorozatban erre készülne a magyar Parlament. Erről szó sincs. (Zaj.) Itt csak egy olyan speciális eset van, amely miatt a magyar Parlamentnek igenis, döntési joga van, és akkor, amikor az ellenzék ezt el akarja venni, akkor jár el alkotmányellenesen. (Zaj, közbeszólások.) Abban az esetben ugyanis, ha a jogot olyan egyszerűen kellene érvényesíteni, akkor nem kellene ezt itt egyáltalán szavazásra bocsátani.
(16.20)
A demokráciafelfogásom alapvetően azt diktálja, hogy bármilyen ügyben, amelyben szavazás van, nem lehet azt mondani kötelezően, hogy csak egy lehet az eredmény. A képviselőknek igenis joguk van tartózkodni és joguk van nemmel is szavazni. Tehát abban, ha a mai napon a halasztás mellett döntünk, én semmiféle törvénytelenséget nem látok. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem