BALOGH GÁBOR (független)

Teljes szövegű keresés

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Eredetileg nem kívántam hozzászólni, mert a véleményemet elmondtam… (Közbeszólások a bal oldalról.) az általános vitában, de úgy veszem észre – akkor is jeleztem –, hogy itt a politika diadalmaskodik a józan ész felett különösen a társadalombiztosítással kapcsolatban. Akkor is kiemeltem és most is megismétlem, hogy a tárca – legalábbis a népjóléti tárca nemcsak azóta meg nem változtatta a véleményét – nem kíván új törvényjavaslatot beterjeszteni a társadalombiztosítás témájában még az 1992. évben. A képviselő-választási törvénynek kellene véleményem szerint szabályozni a társadalombiztosítási képviselők választásával kapcsolatos szabályokat.
A másik ilyen dolog: A beterjesztés napján volt tudomásom szerint a szociális bizottság ülésén a társadalombiztosítási igazgatóknak a meghallgatása. A bizottság egyértelműen úgy nyilatkozott – ha téves az információm, akkor cáfoljanak meg –, hogy január 1-jétől, illetve '93-ban nem kezdődik még meg a biztosítási ágak szerinti igazgatóságoknak a létrehozása. A beterjesztés meg a következőkről szól: A törvény hatályba lépését követően meg kell kezdeni az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság és szerveinek szétválasztásával és átszervezésével a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási ágak központi és területi igazgatási szerveinek kialakítását.
(21.20)
Az új igazgatási szervek a biztosítási önkormányzatok első közgyűlését követő 90. napon kezdik meg működésüket. Ha az igazgatási szervek nem a társadalombiztosítási igazgatóságok, amelyeket érint ez a törvény, akkor önök ellentmondásba kerülnek magával a különböző törvényekkel, illetve a saját adott szavukkal is, amit még aznap, amikor ezek az előterjesztők beterjesztették a törvényjavaslatot, cáfolt meg a bizottság.
A másik: Véleményem szerint nem célszerű a Parlamentet 1993. január 1-jéig kötelezni, hogy alkossa meg a biztosítási képviselőkről szóló törvényt. Egyértelműen nincs rá időnk. Hacsak azt nem akarjuk, hogy a téli szünetben is végig dolgozzunk, illetve más egyéb, fontosabb törvények halasztást nyerjenek.
Végezetül mindenképpen tisztázni kellene és célszerű lenne – a gyakorlati tapasztalat alapján mondom – a felügyelőbizottságok és a Társadalombiztosítási Főigazgatóság illetékességi körét, mert az a meglevő törvény, amit jelen pillanatban szabályoz, nem alkalmas erre.
Én továbbra is fenntartom, hogy a társadalombiztosítással kapcsolatos módosító javaslatok közül egyedül a Balás István által beterjesztett módosító javaslatokat tudom elfogadni azzal, hogy ez a Parlamentre nem ró olyan kötelezettséget, amit nem tud teljesíteni, mikor még a Kormány se tudta teljesíteni azt a kötelezettségét, hogy a társadalombiztosításról, a társadalombiztosítás perspektívájával kapcsolatos beszámolóját elkészítse. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem