SZABÓ ERIKA, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ ERIKA, DR. (SZDSZ)
SZABÓ ERIKA, DR. (SZDSZ) Tehát nagyon jó az, hogy a védőnők elmondják a kismamának, hogy milyen választási lehetőségei vannak és hogy hogyan kell szoptatnia, és mit kell csinálnia otthon – de a szülést az orvosok vezetik, és az orvosképzésről nem esett szó! Mert az orvosegyetemeken a szakorvosi képzésben az alternatív szülészetet nem tanulják egyelőre az orvosok; ha csak valaki személyes érdeklődése alapján nem készül és Nyugat-Európából szakkönyveket nem szerez, és egyéni szorgalmával meg nem ismeri ezeket az irányzatokat, akkor őt semmi egyéb nem kényszeríti arra, hogy ezeket alkalmazza is.
Az anyagi kérdés… Igen, az alternatív szülészet – ezt a fogalmat használom, mert nagyon sok elemből tevődik össze, nyilván – nem minden eleme pénzkérdés. Az, hogy az apa ott lehet-e: egy paravánnal is, függönnyel is meg lehet oldani, a szülőágyakat el lehet egymástól választani úgy, hogy az édesapa ott lehessen. És én most azért beszélgetek a kisbabámmal, hogy éjszaka szülessen, mert egyébként az én férjemet sem fogják beengedni a kórházba, mert nappal, hiába van paraván, nem engedik oda – pedig ez is csak szemléleti kérdés, nem anyagi kérdés.
Felkészítő tanfolyamokat lehetne szervezni a kismamák számára is, nemcsak a védőnőknek – amihez egyébként joguk van: a 106/1992 (VI.26.) számú kormányrendelet alapján minden kismamának joga van arra, hogy szülésre felkészítő tanfolyamon vegyen részt, és ott megismerhesse a választási lehetőségeket. Akkor el lehetne mondani azt is, hogy ha nem kényszerítik a természetellenes testhelyzetbe őket, akkor gátmetszésre sem lenne szükség, és az, hogy ülve vagy állva szül a kismama, megint csak nem pénzkérdés. Itt tehát megint egy komplikációmentes helyzetet lehetne teremteni – pénz nélkül. Semmilyen anyagi befektetésre nincs szükség.
Mindezen okok alapján kérem képviselőtársaimat, annak a 120-130 ezer kismamának az érdekében, aki évente gyermeket szül, hogy ne fogadják el a választ. A körülmények javításával is lehetne a szülési kedvet javítani Magyarországon, nemcsak a különböző állami tilalmak bevezetésével. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem