PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Én a végével kezdem. Azt hiszem, nem volt szerencsés teljesen, hogy csak a Környezetvédelmi Minisztériumnak adtuk be az interpellációt, legalább három tárcát megilletett volna még ez a téma. Ugye, a hulladéknál a BM is felelős ebben a kérdésben, ipari tárca is esetleg szóba jöhet, és az FM-től kezdve szinte talán az egész Kormány ebben a kérdésben szóba jöhetett volna.
A következő: nem jutott sajnos idő az összes kérdésre, hogy válaszoljon az államtitkár asszony. Én azt gondolom, az lett volna a legkellemetlenebb része, a kérdések vége, mert sajnos, arra azt kellett volna mondani az államtitkár asszonynak, hogy igen, nem tervezik a termékadót, hiszen nincs mire, mert nem vonták be őket az engedélyezésbe.
A következő: miért a kereskedelem rövid távú érdeke érvényesült? Szintén azért, mert a KPM-nek nincs beleszólása ezekbe a kérdésekbe.
Végeztek-e gazdasági számításokat az üvegbetétrendszernél, illetve az egyszer használatos termékeknél? Hallottuk, hogy nem. Hiszen mondta az államtitkár asszony, hogy készül majd egy tanulmány, hogy mennyivel fog nőni a hulladék. Csak szeretném megjegyezni, hogy közben ez az üzem üzemel. Évente egymilliárd darab Tetrapack-palackot fognak gyártani, amelynek sem az ártalmatlanítása, sem az elhelyezése nincs előre kimunkálva. Tehát úgynevezett környezeti hatástanulmány nem készült. Ismét úgy jött be a nyugati tőke, úgy jött be egy vállalkozó, hogy az ott már nem engedélyezett vagy nemkívánatos tevékenység nálunk meghonosodhat. És nem kell természetesen megszüntetni az üvegbetétrendszert rendeleti úton, egyszerűen elég a következő dolgokat csinálni: kiírni az ajtóra a boltoknál, üveget csak akkor veszünk vissza, ha cserélünk, üveget csak szerdán, üveget csak csütörtökön veszünk vissza.
A normálisan gondolkodó ember azt mondja: miért vegyem én meg az üveges üdítőt, mikor a pillepalacknál ilyen gondom nincs, eldobom a kukába?
Nos ez a vélemény, azt mondjuk, hogy ez nem lehet egy tudatos környezetpolitika. És én azt gondolom, hogy a környezetre ártalmas tevékenységeket engedélyezni Magyarországon is csak akkor szabad, ha előzetes tanulmány – hatástanulmány – történt. Ilyen itt nem volt.
Nagyon szomorú, hogy arra hivatkozik a Tetrapack, hogy munkahelyet teremt. Szeretném megemlíteni: míg az üveget előállító üzemekben nagyon sok embert tudnak foglalkoztatni, addig a Tetrapack az egymillió darab dobozzal le tudja söpörni a magyar piacról az üveget, el tudja törölni az üvegbetétes rendszert, eközben 50 embert foglalkoztat. Kérdezem én, hogy hol van itt a munkahelyteremtés? Sehol nincs. Tehát még ez az oldala se felel meg annak, amit a Tetrapack hirdet.
Azt mondta az államtitkár asszony, hogy Európában ez elterjedt. Olyannyira elterjedt, hogy meg szeretnék szüntetni. Csak borzasztó nehéz a folyamatot visszafordítani, elfogadtatni a vásárlókkal azt, hogy amikor vesz 2 liter üdítőt, akkor csak 2 kilót visz haza, míg ha a literes üvegben veszi meg, akkor a literes üdítőnek majdnem ekkora a tömege, hiszen ott az üvegnek is megvan a súlya. Tehát visszafelé nehezebb a társadalmat rászoktatni arra, hogy most álljon vissza a régi rendszerre.
Mindamellett még ilyen dolgokról lehetne beszélni, hogy hányszoros az energiafelhasználás az üveghez képest az egyszer használatos dobozoknál, hányszoros a vízszennyezés, ez mind – azt hiszem – szakmai kérdés, környezetvédelmi szakmai kérdés.
Én azért nem fogadom el, és azért kérem önöket, hogy ne fogadják el a választ, mert ismét egy olyan tevékenység került Magyarországon bevezetésre, amelyből a leginkább érintett minisztériumot, a környezetvédelmit kihagyták. Nem hiszem, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium egyébként a hibás ebben. És nem is azért kérem, hogy én a Környezetvédelmi Minisztériumnak rovom föl, hogy nem tudja akaratát érvényesíteni. Nyilvánvaló, hogy ő is tehetne többet ebben a dologban, de sajnálatos módon a nyugati tőke s a nyugati vállalkozásoknak a meghonosítása, a behozatala hazánkba ilyen problémákat vet föl.
Én arra kérem önöket, hogy ne fogadják el a választ, hogy több bizottságnak is, nemcsak a környezetvédelmi bizottságnak módja legyen ezt az esetet tanulmányozni, és a jövőben a környezetvédelmi törvényig, ami egyébként egy nagyon jó kibúvó, csak sajnálatos módon, mire meglesz a környezetvédelmi törvény, nem lesz mit védeni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem