KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha nem mondta volna, akkor is tudtam volna a stílusból és az adatokból, hogy honnan származik ez a kéthetente az életszínvonal iránt oly érdeklődő interpellációsorozat. (Taps a jobb oldalon.) Ezt onnan tudom, mert a Lét képviselői nálunk is jártak – tehát nem ismeretlenek ezek a gondok.
A második, amit szeretnék mondani: az Országos Takarékpénztár – tetszik, nem tetszik – teljesen jogszerűen járt el. A kölcsönszerződésekben benne vannak ezek a klauzulák, tehát ehhez joga van, nem lehet elmarasztalni érte; és egy pénzintézettől nem lehet elvárni, hogy jótékonysági akciókat folytasson – ezt már csinálta az elmúlt 40 évben, és azért úgy is nézünk ki.
A konkrét ügyeket illetően: kétségtelen tény, hogy az 1989. január 1-je előtti feltételekkel nyújtott lakás célú hitelek kamatainak a megfizetése súlyos teher a kölcsönadósoknak és az adófizetőknek egyaránt. Az adósokat terhelő kamathányad az 1991. január 1-jei megemelés ellenére most is az e hitelek forrásául szolgáló lakossági takarékbetétek kamatainak a felét teszi ki, a másik felét továbbra is a költségvetés fizeti meg az adózóktól elvont jövedelmekből.
Amikor ezt a törvényt elfogadtuk, világos volt, hogy számos olyan család lesz, amely a megemelt kamat megfizetésére nem lesz képes, vagy az létfenntartását súlyosan érinti. Ezzel a problémával egyébként nap mint nap találkozom a saját választókörzetemben.
A törvényalkotás folyamatában számos olyan módszer kerül vizsgálatra, amelyek a támogatásra szoruló családok meghatározását szolgálták volna. A vizsgálatok azt mutatták, hogy erre egy egységes jogszabály nem alkotható, a rászorultságot csak az összes körülmény, a család helyzetének konkrét vizsgálata alapján lehet megállapítani. Ennek elvégzésére a helyi önkormányzatok alkalmasak a társadalmi részvétel és a nyilvánosság mellett, és ehhez a jogszabály keretei 1983 óta megvannak. Ezért az ez évi költségvetés az önkormányzatok részére, saját forrásaik kiegészítésére több mint 2 milliárd forint hozzájárulást tartalmaz az ilyen rászorultak támogatásának a céljaira.
Az állami hozzájárulás összege a települési önkormányzat illetékességi területén fennálló kölcsöntartozás után 5 ezer forint, és automatikusan hívható le. Az más kérdés, hogy van, aki lehívja, és telket vesz belőle, vagy másra fordítja az önkormányzat, mint ahogy az a fővárosban előfordult. Ez az arány már lehetővé teszi – az 5 ezer forint –, hogy minden valóban rászoruló család hathatós támogatásban részesüljön. További források fordíthatók egyébként erre.
Szeretném elmondani – és egyetértek a képviselő úrral –, hogy a törlesztés terheit valóban nem lehet önállóan vizsgálni, azt csak a lakásfenntartás többi kiadásával együtt lehet a család jövedelmével egybevetni. Éppen ezért – ahogy Pusztai Erzsébet államtitkár asszony említette – a szociális ellátásokról benyújtott törvényjavaslat lakásfenntartási támogatást is tartalmaz. Ennek alapján a jövő évtől a lakásfenntartási költségek, köztük a pénzintézeti kölcsönök törlesztésének megfizetéséhez támogatást kap az a család, ahol a jövedelem egy meghatározott hányadát ez az igény – tehát a lakásfenntartás – meghaladja, ideértve az ilyen kamatokat fizető családokat is.
Az adósok terheinek csökkentését szolgálja, hogy az 1993. évi költségvetésről benyújtott törvényjavaslatban szereplő rendelkezés szerint az évi 15%-os kamat 12%-ra csökken. Ezt a kamatszint általános csökkenése teszi lehetővé. Az OTP egyébként azoknak a kamatait, akik a tartozás felének elengedésével járó törlesztési módot választották, már 28%-ra csökkentette. Remélem, ahogy a kamatszint csökken, úgy tudunk ennek utánamenni.
Úgy gondolom, hogy az eddig megtett és az ismertetett, javasolt intézkedések alapján minden valóban rászoruló család megfelelő segítséget tud kapni ahhoz, hogy a törlesztőrészleteket meg tudja fizetni, illetve ahhoz, hogy a lakásából – amit tényleg nehezen szerzett – vagy házából ne kelljen kiköltöznie, vagy ne legyen bérlő. De azokat, akiknek jó a jövedelmi helyzete, és nem fizetnek az OTP-nek, sajnos, ki fogják lakoltatni.
Kérem a tisztelt képviselő urat, hogy fogadja el a válaszomat. (Kis taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem