FODOR TAMÁS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FODOR TAMÁS (SZDSZ)
FODOR TAMÁS (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Bár a címben jelzett kérdés egy kicsit ezoterikus ügyet sejtet, azért mégsem feltétlenül az. Én elég jelentősnek tartom, és nem azért tartom jelentősnek, mert 6000 embert érint, és nem azért, mert többmilliárdos vagyont érint, hanem elsősorban a dolog precedens értéke miatt, hogy nemsokára tanúi leszünk annak – mert már most is egy olyan folyamatban vagyunk –, ahol alapítványok születnek abból a célból, hogy átvegyenek az államtól egy meghatározott szerepet, és ezen túl meghatározzák azt ebben a folyamatban, hogy mi a feladata az államnak, és mi a feladata a szakmának.
Mi magunk nagyon örülünk annak, hogy néhány nappal ezelőtt – illetve most már néhány héttel ezelőtt – megjelent a Magyar Közlönyben a Kormánynak egy rendelete, amellyel megszüntette a Magyar Köztársaság Művészeti Alapját, és helyette létrehozta a Magyar Alkotóművészeti Alapítványt. Mindez tehát nagyon jó volna akkor, és azt hiszem, el is lehetne fogadni ezt a tényt – sőt tényleg minta értékű lehetne –, hogyha bizonyos homályos pontokra tudna adni államtitkár úr választ.
Három ilyen homályos pontot érzek.
(14.40)
Az egyik: megengedhetőnek tartja-e államtitkár úron keresztül miniszter úr, hogy az alapítót a kuratóriumban egy államtitkár és egy helyettes államtitkár lényeges döntésekben képviselje, és ezáltal az alapító – tehát a minisztérium – a vagyon kezelőjévé váljék.
A második kérdésem: hogyan magyarázza azt az ellentmondást, hogy miközben Fekete György államtitkár úr több ízben ötmilliárd forint feletti vagyonról tett említést, az idézett rendelet mellékletét képező alapító okiratban nem ötmilliárd, hanem 1,3 milliárd forint szerepel.
Harmadik kérdésem: hogyan gyakorolják a jogaikat azok, akik nem kívánnak belépni a Magyar Alkotóművészek Egyesületébe?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem