BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy hiszem, hogy itt nem pusztán Tiszaderzsről esett szó, hanem sok olyan kérdésről, ami összefügg az ilyen eseményekkel és egyáltalán az önkormányzatokkal kapcsolatos szabályozási és egyéb problémákkal.
Én úgy hiszem, hogy itt sok olyan mondat hangzott el, ami megszívlelendő és egyébként is a programban szerepel. Én szerettem volna, ha Varga képviselő úr, a FIDESZ képviselője az oldalvágásokra való hajlamát ezúttal mellőzte volna, hisz itt azért mégis egy község ügyében kell dönteni, és nem kihelyezett kormányülésekről, valamint a Kormány szándékairól, valamelyik körzet elnéptelenedéséről van szó.
Ami egyébként itt a képzés tekintetében javaslatként elhangzott, úgy hiszem, hogy erről az önkormányzati bizottságon keresztül – és egyébként is – elég részletes tájékoztatások születtek, hogy a polgármesterek képzése milyen rendszerben történt és – főleg – fog történni, és a találkozóknak, a tájékoztatóknak mi a funkciója.
Úgy hiszem, azonban mindez nem elég, nyilván a rutin és a gyakorlat is kell, amelyből a tanácsi rutin és a tanácsi gyakorlat vajmi kevésbé hasznosítható most, az önkormányzatok teljesen más világában.
Utalnom kell itt arra, amit Vastagh képviselő úr mondott, hogy azt hiszem, '91 nyarán magam már Veszprémtől Szegedig elmondtam mindazokat a gondokat, amelyek miatt különböző sebekből vérzik az önkormányzati törvény és ezen változtatni kell. Az sem titok, hogy a Kormány, amikor az igazgatási reformprogramot megindította, akkor is elhangzott, hogy eljut az önkormányzati törvényig és – lehetséges – az Alkotmányig, mert hiszen e nélkül nem lehet mindazokat a kérdéseket helyrehozni, amelyek jelenleg már láthatóan helyrehozandók.
Más kérdés, hogy az együttélésnek akkor is szabályai és normái vannak és pusztán jogalkotással sok minden nem megoldható. Ami az alkotmányellenesség és tevőlegesség kérdéskörét illeti, én úgy érzem, hogy az írásban tett nyilatkozat a részvétel megtagadásáról valahogy ebbe a kategóriába tartozik.
(17.30)
Magam nem kívánom természetesen ezt a továbbiakban vitatni: az itt elhangzottakat. Én egyetértek azzal, és egyetértek a módosító indítvánnyal is, amely időpontot jelöl meg, s én kérem a tisztelt Házat, hogy az előterjesztést e módosító indítvánnyal kiegészítve fogadja el, és hozzon határozatot, és mégis bízzunk abban, hogy az új választás után béke költözik a községbe, s ha ilyen előfordul valahol máshol még – remélhetőleg minél ritkábban, vagy egyáltalán nem –, akkor is új választások hozhatják meg a békét. Ennyit előlegezni kell. Különben elveink és hitünk is megkérdőjeleződik egész államszervezeti, vagy országszervezeti modellünkkel kapcsolatban.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem