MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm. Azt gondolom, a frakcióm is egyetért a felszólalásommal, csak nem ismerte a tartalmát. (Derültség.)
A MÁV személykocsijain található az alábbi felirat: Az ablakon kihajolni tilos! Utána mintegy mellékesen, desszertként: … és életveszélyes. Ahol "kérem", "tájékoztatom", "felhívom a figyelmét" stb. az alaphang, ott a hatalom, s annak része, a hivatal, szolgálatnak fogja föl megbízatását. Szolgálni az állampolgárt. Ahol "felszólítom", "utasítom", "elrendelem" a stílus, ott a hivatal hatalmat játszik, s a polgár a kiszolgáltatottság rossz érzését éli meg.
Mindezt az 1992. évi LII. törvény a nemzeti gondozásról, az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal által gyakorolt végrehajtási módja juttatta eszembe. Egy kurtított mondatot szeretnék a törvényből idézni: ".annak az elhalt személynek Magyarországon élő özvegye, aki Magyarországon élő személyként '44. március 19-e és '89. október 23-a közötti időszakban a magyar vagy idegen állam hatósága politikai indíttatású önkényének következtében vesztette életét, havi 2500 forint nemzeti gondozási díjra jogosult".
E törvény megszüntette a korábbi nemzeti gondozotti 4800 forintos havi díjat. Csak zárójelben szeretném megjegyezni, 1990-es adat szerint ez 92 fő, tehát a sikeres megtakarítás nem egészen 2,5 millió forint.
Tudom, nincs tökéletes törvény, érdeket véd, érdeket sért valamennyi. Egy törvényalkotó ciklust annak lezárta után lehet megítélni, céljait is, valamint azt is, hogy kit szolgált és kit sértett. Azonban a törvény végrehajtása s annak lelki hatása már felfogás dolga is.
(10.10)
A törvényt júniusban 65%-os "igen"-nel fogadta a Ház, lelke rajta az "igen"-t mondónak.
A végrehajtás szerint a díjat mindenkinek kérni kell, a korábban jogosultnak is. A kérelmet az előbb említett hivatal bírálja el, ily módon például Szerb Antal, Radnóti Miklós özvegye is köteles kitölteni kérdőívet, ilyen kérdésekre válaszolni: férje nyilas volt-e, ávós, pufajkás, mit tett az '56-os forradalom előtt és után.
El tudják tisztelt képviselőtársaim képzelni, hogy, mondjuk a spanyol vagy a csehszlovák parlament vagy hivatal megtenné ezt a kegyeletsértést, mondjuk García Lorca vagy Julius Fucik özvegyével? Aligha hiszem. Nemzeti kultúránk nagyjain keresztül a nemzet kap egyetemes elismerést. Szerb Antal, Radnóti Miklós a magyar és az egyetemes kultúra elidegeníthetetlen értékei. Szellemüket, értéküket ápolni kötelességünk. Az özvegyek ilyen kegyeletsértő bántása nem európai.
Szeretném hinni, hogy a hivatal észbe kap, s megtalálja a méltányos megkövetést. Szeretném hinni, hogy a demokrácia felé vezető hosszú úton stílusunk is demokratizálódik, emberi lesz. Szeretném hinni, hogy a Ház hasonlóan gondolkodik. Szeretném hinni, hogy a megbántottak megkövetésében nem vagyok egyedül.
Felszólalásom bejelentésekor tudtam meg, hogy Házunk tisztelt elnöke méltányossági elbírálást kért e témában az illetékes miniszterektől.
Szeretném hinni, hogy azonos gondolkodásból fakadó közös törekvésünk a humánum szellemében megoldást nyer. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem