KELETI GYÖRGY (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! A válaszon túl azt is megköszönöm önnek, amit a nyugdíjas bányászok szénjáradéka ügyében a Kormányon belül tett, mert tudomásom szerint nagyon sok harcot folytatott a legkülönbözőbb tárcák képviselőivel, vezetőivel annak érdekében, hogy az így megszerzett jogot ezek a bányászok, nyugdíjas bányászok továbbra is megkaphassák.
A válaszból számomra világos volt, hogy ennek a meglehetősen következetes álláspontjának azonban vannak korlátai, és ez elsősorban az ország gazdasági, anyagi teherbíró képessége. Mégis azt mondom: nagyon sajnálom és helytelenítem, hogy a Kormány legalább a január elsejei dátumot nem tudta megvárni ennek a határvonalnak a megszabásával, és ugyanakkor azt kérem és javaslom: ha lehet, ha van rá mód, szíveskedjenek újból felülvizsgálni a jövőre vonatkozó terveket, elképzeléseket, és valamiféle közbülső megoldással legalább azt az időt ismerjék el a jövőben nyugállományba menő bányászok számára vagy bányai dolgozók számára, amit eddig eltöltöttek a bányában abban a tudatban – hiszen ilyen bérmegállapodást és ilyen szerződést kötöttek velük –, hogy az onnan történő nyugdíjba helyezésük után megfelelő szénjáradékot fognak kapni.
(16.00)
Vagyis arra gondolok: ha valaki ez év november 1-jéig tíz évet megszerzett, és elmegy nyugállományba, akkor a tíz évnek megfelelő arányban kapjon valamilyen szénjáradékot, hiszen eddig abban a hitben élt, hogy ezt meg fogja kapni, és megítélésem szerint ez a tény, hogy a bányászok eddigi jövedelmébe, keresetébe ezt a szénjáradékot beépítették, így a nyugdíjuk is ennek függvényében kevesebb, mint más munkahelyeken, érzésem szerint indokolja ennek a közbülső megoldásnak a megkeresését.
Ugyanakkor engedje meg, hogy azt is elmondjam, hogy a Kormány bizonyos esetekben szívesen hivatkozik külföldi példákra, amikor az számára kedvező. Hadd mondjam most azt, hogy vannak külföldi példák. Például az Egyesült Államok, Németország, Lengyelország, Dél-Afrika, de még Anglia is, ahol nagyon radikális intézkedések voltak a bánya leépítésében, és mégis meghagyták ezt a jogot, vagyis meghagyták a nyugdíjas szénjáradék-illetékességét azok számára, akik kemény munkával dolgoztak az életük során.
Nagyon nagy bajban vagyok, de tekintettel arra, hogy a miniszter úr válaszának az első felét maradéktalanul el tudom fogadni, mégis a végét, ami a jövőre vonatkozik, szükségesnek tartanám módosítani, öszszességében fenntartva még egyszer miniszter úr felé a köszönetemet és elismerésemet, a választ nem fogadom el. Köszönöm. (Derültség a jobb oldalon. – Taps az MSZP padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem