KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Évtizedek óta figyelem elszoruló szívvel a magyar nemzeti öntudat süllyedését, identitástudatunk fokozódó zavarait, melynek közkeletű megnyilvánulása, hogy az állampolgárságot a nemzetiséggel veszik egynek, és így tömegesen előforduló mindennapos dolog, hogy az erdélyi magyarokat románoknak, az erdős Kárpátok vidékén élőket ruszinoknak, oroszoknak nevezik, és nem ritkaság, hogy semmi közösséget se éreznek velük, sőt egyeseknél inkább ingerültség, rosszabb esetben ellenérzés tapasztalható irántuk. Vagy sokan nem értik, honnan van, hogy a határokon túl is hatalmas tömegek beszélnek jól magyarul, vagy nem tudják, úgyszólván rejtvény számukra, hogy milyen nyelven beszélnek a székelyek.
Nem kétséges, hogy a hivatkozott és az ide kapcsolható, de ezúttal nem említett jelenségeknek számos oka van. Mindenesetre méltó gyümölcsei a pártállam történelem- és nemzetellenes politikájának.
Egyszersmind az is nyilvánvaló, hogy nem lehetünk tétlen szemlélői a felsorolt negatívumoknak. Ezért fordultam ez év május 1-én dr. Andrásfalvy Bertalan miniszter úrhoz, és tettem konkrét indítványokat a földrajz, a magyar nyelv és irodalom, a történelem és az ének-zene tanítását illetően. Beadványomra dr. Dobos Krisztina államtitkár-helyettes adott választ azzal, hogy a felvetett kérdések majd a nemzeti alaptantervben jutnak megoldáshoz. Megítélésem szerint a nemzeti alaptanterv se csodaszer, másfelől a jelzett gondok oly súlyosak ma már, hogy nem várhatunk tovább, és haladék nélkül, külön és kiemelten kell foglalkoznunk velük, megfontolnunk a szükséges lépéseket és meghatározni a tennivalókat.
Kérdezem tehát, foglalkozik-e a minisztérium a jelzett jelenségcsoporttal, és ha igen, mit kíván tenni nemzeti öntudatunk süllyedésének megállítására, identitástudatunk zavarainak felszámolására? Tisztában vagyok vele, hogy mindez nem csupán pedagógiai, népművelési és ismeretterjesztési kérdés, de elsősorban mégis az. És valahol végre-valahára el kell kezdeni a rendezés munkálatait. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem