RÓZSA EDIT (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

RÓZSA EDIT (SZDSZ)
RÓZSA EDIT (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. A higgadt tárgyszerűség érdekében szeretnék Szeleczky képviselőtársam gondolataira reagálni. Vitázni nincs módom, hiszen nem vitatkozhatunk, nem állíthatunk szembe egymással két közvélemény-kutatást.
Ő egy, a vezérszónoklatomban elmondott – korábban elmondott – adatot próbált cáfolni, és azt akként minősítette, hogy ez nem igaz.
Éppen a higgadt tárgyszerűség érdekében szeretném ezt újra ismertetni, megnevezve a forrást, bemutatva számára, és lehetőséget teremtve számára is, hogy megismerje ezt a közvélemény-kutatást, amely szerint – egyébként a KSH Népességtudományi Intézete végezte – '92-ben – abszolút friss – megjelent október 10-én, amely szerint – még egyszer megismételném – azzal a döntéssel, amit az Országgyűlésnek tulajdonítanak, nem egyezik az, amit a közvélemény helyesel. A vizsgálat körébe vontak 70%-a fenntartaná a jelenlegi engedélyezési rendszert, illetőleg enyhítene azon. Nyolcszor annyian szüntetnének meg minden procedúrát, mint ahányan a Parlamenttől remélték, hogy eltörli azt. '90-hez képest kétszeresére nőtt azok száma, akik liberalizálni kívánják a jelenlegi szabályozást is, és közel felére csökkent azok száma, akik a teljes betiltás mellett kardoskodnak. És mintegy annak alátámasztására, amit Büky Dorottya képviselőtársam is elmondott, e kétperces reakciójában is megerősített, akkor és most is azonos a sorrend: első helyen az indoklást helyeslők, a másodikon a teljes szabadságot pártolók, és harmadikon a tilalomra szavazók állnak.
Ám a mai arányok módosultak. A teljes liberalizálással egyetértők tábora mintegy 50%-kal nőtt az indoklást megkívánók rovására, és a tilalmat helyeslők csekély csapata tovább zsugorodott.
A közvélemény-kutatók megjegyzik: a kérdezettek arra válaszoltak, hogy társadalmi szinten mit tartanak helyesnek, egyéni döntéseikben azonban más törvényeket követnek. Akik például vallásosnak mondják magukat, nem szakítanák meg a terhességüket, de másokra nem kényszerítik erkölcsi normáikat.
És még egy érvem, amivel korábban vitába szállt: én azt gondolom, és továbbra is fenntartom, hogy az állam hatalma nem arra való, hogy rákényszerítse erkölcsi felfogását az egyénekre.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem