TELLÉR GYULA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

TELLÉR GYULA (SZDSZ)
TELLÉR GYULA (SZDSZ) Köszönöm szépen. Tehát a gazdaságpolitikának ezt a bizonyos újragondolását – foglalkoztatáspolitikai szempontok alapján való újragondolását – kellene a Kormány foglalkoztatáspolitikai koncepciójának tartamaznia.
Már a benyújtáskor fölmerült, hogy az a határidő, amelyik ennek a koncepciónak a kidolgozására és benyújtására rendelkezésre áll, túlságosan rövid. Csakugyan, úgy gondolom, hogy a december 1-jei határidő – amely az eredetileg beterjesztett javaslatomban olvasható – meglehetősen rövid. A határidőnek azonban egy nagyon fontos funkciója van, és voltaképpen erre szeretném most képviselőtársaim figyelmét felhívni. Arra ugyanis, hogy egy olyan foglalkoztatáspolitikai koncepciónak, amelyik csakugyan végiggondolja – és valamilyen módon a konzekvenciákat is levonja a végiggondolásból – a gazdaságpolitika különböző lehetséges lépéseit az 1993-as esztendőre, és ennek megfelelően ezeket a szempontokat érvényesíti az 1993-as költségvetésben, egy ilyen foglalkoztatáspolitikai koncepciónak mindenféleképpen a költségvetéssel párhuzamosan kell vitára kerülnie, hogy az egymásrahatások létrejöhessenek. Amennyiben ugyanis ennek a koncepciónak a benyújtása követi a költségvetést, akkor már csak abban a játéktérben tud mozogni egy ilyen koncepció megalkotása, amit a költségvetés a számára rendelkezésre ad. Ez pedig – nézetem szerint – elégtelen. Ez voltaképpen nem más, mint amekkora mozgástere a Munkaügyi Minisztériumnak eddig is volt foglalkoztatáspolitikai eszközeinek a kidolgozásában és alkalmazásában.
Határozati javaslatom tehát voltaképpen ebből a szoros helyzetből kívánja a foglalkoztatáspolitikát kihozni, és ezért javasolja, hogy ne a minisztérium, hanem a Kormány nyújtson be egy megfelelő koncepciót.
Úgy gondolom, hogy ez a sarokpontja a foglalkoztatáspolitikai koncepció kérdésének, és kérem képviselőtársaimat, és kérem a Kormány tisztelt képviselőit, hogy a koncepciónak a költségvetéssel való ilyen jellegű kapcsolatát szíveskedjenek megfontolni – és főleg fenntartani.
Egyebekben ajánlom elfogadásra az országgyűlési határozati javaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem