SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, Elnök Úr!
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Kormánynak, minden ellenkező híresztelés ellenére, van elképzelése, van koncepciója a munkanélküliség kezeléséről, bár kétségkívül hasznos volna, hogyha egy szélesebb, nagyobb munkán alapuló koncepciót, tudományos elemzést tudnánk felépíteni.
Amire szeretnék először kitérni, az a határidő. A magam részéről nagyon kétségesnek tartom, hogy a Parlament elé december l-jére egy kész anyagot tudnánk letenni, hiszen ha vesszük a lebonyolításnak az időigényét – hogy előtte a Kormánynak jóvá kell hagynia, a Kormány előtt az adminisztratív államtitkári értekezletnek jóvá kell hagyni, előtte tárcakörözésre kell küldeni az anyagot –, akkor körülbelül két hete volna a Kormánynak arra, hogy kidolgozza ezt a koncepciót. Ez alatt a két hét alatt a jelenlegi koncepciónkon biztos tudnánk bizonyos változtatásokat eszközölni, de az a véleményem, hogy ez lényegében nem nyújtana olyan volumenű munkát, amelyet a képviselő úr elvár, illetve amelyet az országgyűlési határozati javaslatban megfogalmazott.
A másik, ami ehhez kapcsolódik: én úgy gondolom, ma nem lehet érdekünk az, hogy a költségvetési vitával párhuzamosan próbáljunk egy koncepciót kialakítani, hiszen ezáltal a költségvetésnek az elfogadását gátolnánk, zavarossá tennénk egymás mellett, egymásra hatóan és visszahatóan működő közgazdasági rendszereknek a felépítését. Tehát csak az volna elképzelhető, hogy valamikor a költségvetési tárgyalás után – a költségvetésben meghatározott keretek figyelembevételével – alakítsunk ki egy lehetséges megoldást az 1993-as évre vonatkozóan.
Éppen ezért a Kormány készen áll arra – mint ahogy ezt már volt szerencsém a tisztelt Házban elmondani –, felkérve valamennyi politikai pártot, akik jelen vannak a Parlamentben és akik nincsenek, együttműködést ajánlva mindenkinek, aki ezen a területen szakértőnek gondolja magát, hogy kidolgozzunk egy átfogóbb, esetleg modernebb, esetleg egy jobb koncepciót, mint amivel jelenleg rendelkezünk. Azonban ezt valamikor a tavasszal, tehát a jövő év első hónapjaiban tudjuk letenni a Parlament asztalára.
Én mindenesetre azt is elfogadom, hogyha a tisztelt Ház erre utasítja a kormányzatot, és természetesen azt is tudomásul fogjuk venni, hogyha a tisztelt Ház úgy dönt, hogy nem való egy ilyen határozati javaslat elfogadása a Salamon képviselő úr által elmondott érvek alapján.
Tehát én azt javasolom a tisztelt elnök úrnak, hogy valamiképpen szavazással döntsünk a kérdésről, mert sem részletes, sem általános vitát nem érdemes lefolytatni, amíg nem tudjuk azt, hogy a tisztelt Ház kíván-e ebben az ügyben koncepciót csinálni vagy nem kíván. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)
(17.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem