RÁCSKAY JENŐ, a külügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Teljes szövegű keresés

RÁCSKAY JENŐ, a külügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
RÁCSKAY JENŐ, a külügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság Szent-Iványi István alelnököt jelölte a kisebbségi vélemény elmondására, de külföldi útja miatt néhány szót azért szólnék a kisebbségi véleményről.
Csóti György képviselőtársam néhány szóban a többségi véleményt már ismertette. Itt csak néhány jelentős pontra szeretném a figyelmet felhívni, ahol véleményünk eltért. Különösen jelentős eltérésnek tartom itt a Külügyminisztériumnak a vízumdíjakkal kapcsolatos álláspontját.
(11.10)
Itt fontos megjegyezni, hogy a Külügyminisztérium a költségvetésének jelentős részét a török vízumbevételekből finanszírozza, és itt felmerült – akár ellenzéki, akár kormánypárti képviselők részéről is –, hogy tartható-e az, hogy egy minisztérium költségvetésének közel egyharmadát egy bizonytalan bevételre tervezik.
Talán ez a megoldás, amit itt az előbb képviselőtársam ismertetett, megoldja, hogy ezt a pénzösszeget kiemelve ebből a keretből egy biztos pénzforrást biztosít a Külügyminisztérium ellátására.
A másik, amire fel szeretném hívni a figyelmet, hogy már az idén is – és tavaly is – szóba került, hogy a magyar külszolgálati intézmények átvilágítása, esetlegesen a Külügyminisztérium és a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma külszolgálati intézményeinek valamilyen módon való kapcsolatépítése, esetlegesen egyesítése is milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járna. Ezt mindenképpen a külügyi bizottság tervezi majd esetleg megvizsgálni, hogy ezek a költségvetésben jelentenek-e valamilyen bevételi pluszt, vagy kiadási megtakarításokat fog-e ez a dolog eredményezni.
Emellett még szóba került az is, különösen a tegnapi ülésen, ahol az Érdekegyeztető Tanácsnak megfelelő döntés alapján 500 millió forint elvonásra került a minisztériumtól, hogy aggasztóan magas – véleményem szerint – a külszolgálati intézményektől, a külképviseletektől való pénzösszeg elvonása; nem tudom, hogy hogyan fogják tudni majd megoldani ezeket a kérdéseket. Köszönöm szépen, ennyit akartam mondani. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem