TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Teljes szövegű keresés

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Közismert mindannyiunk előtt, hogy a távhőszolgáltató vállalatok önkormányzati tulajdonba kerültek, közismert az is, hogy a távfűtési díjak, távhődíjak egyre inkább a piaci viszonyokhoz közelítenek, és ebben egyelőre még érvényesül – elsősorban az önkormányzatokon keresztül – valamiféle kompenzálás. Közismert előttünk az is, hogy egyre nő a lakosság körében azoknak a száma, akik nem tudják kifizetni távfűtési számláikat.
És közismert az is, hogy az energiatakarékosság kérdése az Ipari Minisztérium programjában egyre intenzívebben jelenik meg, és közismert az is, hogy a Ház előtt fekszik az energiapolitikai koncepció. És közismert többek között ebből az energiapolitikai koncepcióból, hogy az ország teljes energiafelhasználásának körülbelül 10%-a az, amely a távfűtőrendszerekben, távhőrendszerekben felhasználásra kerül. Ebben a kérdésben az ipari fogyasztók vonatkozásában a mérés már elterjedtnek tekinthető, azonban lakossági területen egyelőre csak kísérleti fázisban van a mérés elterjesztése, illetve a mérés megoldása.
Kérdéseim tehát az energiatakarékosság és a mérés problémakörébe tartoznak, figyelembe véve a fenti adatokat.
Első kérdésem: a 29/1991-es IKM-rendelet 3-as számú mellékete tartalmazza a melegvízhődíj-átalányhoz tartozó havi vízmennyiséget. Kérdezem, tervezi-e a minisztérium ennek pontosítását, különös tekintettel a lakásban lakó személyek számára. Elképzelhetőnek tartja-e miniszter úr a melegvízhődíj olyan számlázási módját, amely szerint a hőközpontokban mért melegítési hőmennyiséget szétosztják valamilyen elv szerint – fogyasztott vízmennyiség, lakók száma, légköbméter stb. alapján – az oda tartozó lakások között?
Második kérdésem: tervezi-e a minisztérium a fenti hivatkozott rendelet módosítását az energiatakarékosságra ösztönző szabályozók beépítésével – például a fűtési hőmennyiség mérése, meglévő egycsöves rendszerekhez alkalmazható költségmegosztók használata, melegvíz-melegítési hőmennyiség közös mérése és pontosított átalány alapján való szétosztása?
Harmadik kérdésem: milyen energiaracionalizálási programokat támogat a minisztérium, és milyen források vehetők ehhez igénybe – a műszaki fejlesztésre, a meglévő rendszerek átalakítására gondolok – mind a távfűtőrendszerek, mind a lakosság részéről?
Várom e tekintetben megnyugtató válaszait. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem