FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben szélsőbaloldali, szélsőjobboldali szervezetekről és ezeknek a közélet legitim szereplőivel való kapcsolatáról szólva a Kormány több tagja elzárkózott attól, hogy ezekről a szervezetekről, illetve ezekről a kapcsolatokról teljes körű információt adjon.
Csak példaképpen mondom – de nem ez a kérdésem lényege –, az Össztűz egy nemrégi adásában szélsőbaloldali szervezetekről szólva a riporter kérdésére a belügyminiszter úrnak inkább a tekintete volt beszédes, minthogy válaszolt volna érdemben a riporter kérdésére. Számomra úgy tűnt, azt akarta vele érzékeltetni, hogy kár is kérdezni, erről ő többet nem tud mondani.
Egy múlt heti híradásban, az egyik napilapunkban olvasom, hogy a salgótarjáni eset kapcsán, ahol közismert, hogy egy katonai középiskolás fiatalember is részt vett egy halált okozó testi sértés elkövetőjeként, Angyal Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség tanintézeti főnöke a következőket mondja: "Több politikai szervezet is kivetette a hálóját a katonai tanintézetekre."
Az ezredes arra hivatkozva, hogy államtitok, nem nevezte meg, mely legális politikai csoportok vesztegetik meg növendékeiket, ruhákat, szórakozási lehetőségeket kínálva nekik.
És végül az az eset, ami arra inspirált, hogy a kérdést megfogalmazzam: két héttel ezelőtt az emberi jogi bizottság ülését követően a televízió híradójában Füzessy Tibor miniszter úr utalt arra, hogy szélsőjobboldali szerveződéseknek van intézményes kapcsolatuk politikai pártokkal, illetve a Népszabadságban ez úgy jelent meg, hogy "skinheadeknek szélsőjobboldali pártokkal". Remélem, jól idézem a miniszter úr nyilatozatát.
Az elmondottakhoz tartozik az is, hogy mindkét alkalommal a belügyminiszter úr és Füzessy Tibor miniszter úr is hozzáfűzték – megnyugtatandó a közvéleményt –, hogy ezek ma nem olyan jelentőségűek, hogy amiatt kellene aggódnunk, hogy a társadalom békéjét veszélyeztetik, az illetékes szervek természetesen őrző tekintetüket rajta tartják ezeken a szervezeteken és kapcsolataikon.
Én azonban úgy gondolom, nem biztos, hogy ez a titokzatosság feltétlenül a társadalom békéjét szolgálja, nem is beszélve arról, hogy az a jelzés, hogy vannak, arra inspirálja az embereket, hogy spekuláljanak; arra inspirálja a sajtót, hogy spekuláljon, és mint erre volt is példa, a külföldi sajtónak sanda szándékkal alkalmat adott arra, hogy rossz színben tüntesse fel Magyarországot.
Én most csak a nemzetbiztonsági miniszter úrtól az ő nyilatkozata kapcsán kérdezem: milyen államérdek fűződik ahhoz, hogy szélsőséges szervezeteknek politikai pártokkal való kapcsolatát, illetve ezeknek a szervezeteknek az államszervezethez tartozó intézmények tagjai felé történt kezdeményezését államtitokként kezelje? Várom a miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem