MÁDI LÁSZLÓ, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Teljes szövegű keresés

MÁDI LÁSZLÓ, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
MÁDI LÁSZLÓ, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm, Elnök Úr, a szót. A költségvetési, adó- és pénzügyi bizottságban kisebbségi vélemény alakult ki. Számos ponton egyetértve az Állami Számvevőszék szakmai véleményével, nem tartottuk megalapozottnak a társadalombiztosítási jövő évi költségvetés alapvető iránymutató számait. Ezzel kapcsolatosan röviden összegezném a kisebbség véleményét.
Nagyon komoly aggodalmaink vannak a hiány nagyságával és a hiány finanszírozásával kapcsolatosan. A bevételek – s itt ugyancsak megemlíteném – az Állami Számvevőszék véleményével egybehangzóan nem tűnnek megalapozottnak, a kormányzat prognózisaival számolva komoly aggodalom van azzal kapcsolatosan, és az elmúlt két év is erre tanúbizonyságot adott, hogy mindazon járulékbevételek, amik tervezve vannak, meg fognak-e valósulni, s ez igencsak problémás. Gondoljunk csak a kintlévőségek folyamatosan, de lineárisan növekvő mértékére, és meg kell állapítani azt, hogy a járulékbevételek, a csődeljárások fokozódó számát tekintve, igencsak megalapozatlannak tűnnek.
Ugyancsak nem tűnik megalapozottnak a társadalombiztosításnak átadandó vagyon hozama kitétel, ami jelenleg már ebben az évben is a társadalombiztosítás költségvetésében fel volt tüntetve, de a jövő évi hozam is komoly problémákról árulkodik, hiszen ezen vagyonátadás még nem történt meg a társadalombiztosítás részére.
(11.10)
A hiány finanszírozásával kapcsolatosan pedig – alapvetően egyetértve a társadalombiztosítást felügyelő két felügyelőbizottság véleményével – nem tartjuk szerencsésnek a társadalombiztosítás által kibocsátott értékpapírok módját; a Kormány és a pénzügyminiszter kibocsátásával tartanánk a hiány finanszírozását elképzelhetőnek.
A társadalombiztosítási garancia évről évre szűkül, a költségvetési garancia szűkül a társadalombiztosítás mögött, s ez az érvényben levő törvényi szabályozásnak is ellentmond.
Mindezen indokok alapján a hiány nagyságát nem 40 milliárdban, hanem nagyobb mértékben tartjuk valószínűnek, és a hiány finanszírozásával kapcsolatos gondok és egyéb gondok miatt nem tartjuk általános vitára alkalmasnak a társadalombiztosítás jövő évi költségvetésének ezen tervezetét. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem