G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független)

Teljes szövegű keresés

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Két okom is van arra, hogy ebben a rendkívüli helyzetben a létminimum alatt élők érdekében szót emeljek.
Pontosan egy évvel ezelőtt, 1991. november 14-én adtam át a Kormánynak azt a háromszáz oldalas szociográfiát, melyben Abaúj gondjain keresztül az ellehetetlenülő nép problémáira hívtam fel dokumentumokkal a figyelmet. S jeleztem, hogy választókörzetem lakóinak több mint fele a létminimum határán él, pedig dolgoznak, dolgoznak, dolgoznak megszégyenítően alacsony munkabérért.
A másik okom a rendkívüli szólásra, hogy a létminimum alatt élők és Ilkei Csaba éhségsztrájkjához, a demonstráció céljaihoz Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből tömegesen csatlakoztak polgárok számtalan településről, többek között a körzetemben lévő Szikszóról és Kupa Mihály körzetének központjából, Szerencsről is. (Szórványos taps.)
A 25. napja tartó, pártoktól független s már tömeges támogatást élvező akcióval szemben többen megjegyezték, hogy a célokkal egyetértenek ugyan, de más eszközökkel kellene fellépni. Gyorsan leszögezem, megfordítva a kérdést, hogy ezt a helyzetet a hatalmi elit kérlelhetetlen és arrogáns politikája idézte elő, szinte nem is hagyott más lehetőséget a társadalom széles rétegei számára, mint hogy az ellehetetlenedéssel szemben határozottan, demokratikus jogait védve fellépjen.
Tehát nem az önszerveződő társadalmat kellene elmarasztalni határozott fellépése miatt. Becsületesen meg kell mondani, hogy a helyzet kialakulásáért nemcsak a kormányzó elit a felelős, hanem a nép feje fölötti paktumpolitizálás szövetségesei is.
(15.10)
Figyelemre méltó Németh László 1956-ról írt megállapítása: azok a vitorlás bűvészek, akik előbb a legsötétebb sztálinizmust csinálták, és most a legnagyobb csavarral mentek át és borították fel az országot.
A mostani helyzet pontosan megmutatja, hogy a valódi ellenzéket a független, önszerveződő társadalom jelenti már a pártelitekkel szemben. És a milliós támogatottságú önszerveződésre nem lehet Gerő Ernő-féle stílusban nemet mondani. Ha az isteni világegyetem úgy van berendezve, hogy a folyók lefelé folynak, akkor hiába minden ellenállás, a folyók lefelé fognak folyni. És ha a nép nem akarja, hogy akarata ellenére tovább nyúzzák, akkor a népet nem lehet tovább nyúzni, ha demokráciában élünk, és nem lehet arra kényszeríteni, hogy fentről kijelölt karámokban gyülekezzenek. Pláne akkor, mikor jól érzékelhető, hogy a liberalizmust a kormányzó és ellenzéki pártelitek amolyan jelszónak használják, mint a Timúr és csapatában.
A társadalom önszerveződése, amiért az egész demokratikus átalakulás megindult, a Parlament ajtaján beköszönt. Én erre az adjonistenre fogadjistennel felelek, és óva intem a hatalmi elitet, hogy liberális maximum vagy minimum alapon fenyegetőzzön.
Valamikor a törökkel szemben megfizettük a békét, de úgy, hogy tündérország ne roppanjon bele. Ezekre az arányokra kellene figyelnünk, hogy a mostani béke árának megfizettetésébe ne roppanjon bele a nemzet.
Ha megjelenhet az újságokban, hogy milyen költségvetést engedélyez a valutaalap, itt az ideje, hogy megjelenjen az is, milyen költségvetést engedélyez a nemzet. És ha Isten országát nem lehet privatizálni az isteni akarat ellenére, egy nép hazáját sem lehet privatizálni a nép akarata ellenére. A hazaárulást – a haza árulását – nem lehet a nép elnyomorodása árán véghezvinni. Ehhez nem kapott felhatalmazást sem a tisztelt Kormány, sem a tisztelt Ház. Ezért az ellenállás, a tiltakozás, és semmi másért.
A pénzügyminiszter úrnak és a Kormány tagjainak ebben a helyzetben nincs is más lehetőségük, mint hogy figyelembe vegyék milliók békés akaratát. Ne feledjék, hogy nem bársonyszékekkel együtt születtek, csak megbízatást teljesítenek, úgy, mint más nyugati demokráciákban, a társadalom ellenőrzése alatt. Ahhoz, hogy ez az ellenőrzés maradéktalanul érvényesülhessen, csak egyetlen megoldás létezik: olyan új képviseleti rendszerre lenne szükség, ahol a pártok demokráciájával szemben valódi parlamenti demokrácia alakul ki, vagyis csak egyénileg lehessen a Parlamentbe bekerülni, és a képviselők visszahívhatók legyenek.
De mielőtt még a miniszterelnök úr bolsevizmust kiáltana, ajánlom figyelmébe egykori pénzügyminiszterünk, Kossuth Lajos alkotmánytervezetét, melyben ő pontosan kifejti: ahhoz, hogy a demokrácia működhessen, hogy a választók 50%-a + 1 fő, a képviselőjét visszahívhatja, akkor valódi demokrácia lesz.
A jövőre nézve erre kell gondolni minden valódi demokratának, és nem az a cél, hogy a népi, katolikus, urbánus, liberális, hívő, ateista elválaszthatatlan legyen, hanem hogy a társadalom akarata érdekvédelmi alapon érvényesüljön. Sajnos most nem így van.
Amikor az éhségsztrájkokról itt, a Parlamentben elsőként s először szót emeltem, álproblémák közepette a Híradó nem tartotta fontosnak, hogy tájékoztassa erről a holtpontról elbillenő eseményről a nemzetet. Arra hivatkoztak, hogy épp megújulóban vannak. De észre kellene már venni, hogy ezt a független társadalmi önszerveződést nem tudják a pártok bekebelezni és felmorzsolni. Az éhségsztrájk 26. napján, ebben a pillanatban, 60 fő 16 helyszínen folytat éhségsztrájkot. Valencsik Ferenc, a Létminimum Alatt Élők Társaságának országos elnöke ma délelőtt felfüggesztette a sztrájkot bizonytalan időre. De továbbra is a bicskei központban marad, hogy koordináljon.
Nem tudom, emlékeznek-e rá képviselőtársaim, hogy néhány hónappal ezelőtt egy alkalommal felszólaltam az ÉDOSZ országos sztrájkra készülte előtt néhány nappal. Tárgyalások útján sikerült megegyeznünk. Akkor, igaz, nem a pénzügyminiszterrel kellett tárgyalni. Most nem egy szakszervezet támogatásáról van szó. Az országos méretű csoportos éhségsztrájk általános sztrájkká válhat, hiszen támogatják a bányászok, a vasasok, az egészségügyiek, a vasutasok és a pedagógusok is. Ez közel kétmilliós támogatottságot jelent. Azt hiszem, mindannyiunk számára elgondolkodtató.
Ha jól emlékszem, a pénzügyminiszter úr kedvenc költője Ady Endre. Remélem, hogy jól érti ezeket a sorokat:
"Megöl a disznófejű Nagyúr.

Éreztem, megöl, ha hagyom.

Vigyorgott rám és ült meredten:

Az aranyon ült, az aranyon,

Éreztem, megöl, ha hagyom."
Köszönöm. (Szórványos taps.)
(15.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem