DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP)

Teljes szövegű keresés

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP)
DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaink! Az elmúlt hétvége politikai eseményein elhangzott kijelentések, politikusi nyilatkozattételek kis részben gyengítették, nagyobbrészt erősítették előterjesztői szándékainkat.
A legnagyobb kormányzópárt elnökének tárgybani kijelentései megerősítettek bennünket abban, hogy a jogállamiság eszközrendszerébe illeszkedő, ünnepélyesnek is mondható politikai nyilatkozattételt kérjünk a tisztelt Parlamenttől.
Az előterjesztésben szereplő jelenségek még akkor is valamennyi párt, s így a Parlament véleménynyilvánítását követelik meg Európa közepén, ha ezek a jelenségek megálltak volna az ország határain.
Esetünkben, amikor a nyugat-európai megnyilvánulásoktól ugyan enyhébb formában, de letették névjegyüket a politika asztalára, elkerülhetetlen a határozott és félreérthetetlen nyilatkozattétel és határozott fogalmazás. Minden olyan tettet és megnyilvánulást, amely lényegében vagy külsőségében fasiszta jelleget mutat – tehát rasszista, idegengyűlölő vagy antiszemita – el kell ítélnünk.
Tisztelt Ház! A belpolitikai élet viharai, a hisztériakeltés vádja, a sanda gyanúsítgatás helyett egyértelmű megfogalmazásra, válaszadásra hívom fel tisztelt képviselőtársaimat. A politikai közélet nem tolerálhat semmi olyan megnyilvánulást, amelynek a legcsekélyebb köze van az előterjesztésben szereplő eszmékhez.
Európa, s a világ közvéleménye és politikai intézményrendszerei nemcsak hogy ezt elvárják tőlünk, de egyszerűen természetesnek veszik. Nem szabad ma azon filozofálni, hogy a párizsi békeszerződés szabályozza-e a kérdést, illetve kötelező érvénnyel fennáll-e még ma is, és nem szabad filozofálni azon, hogy milyen álruhában és milyen köntösben jelenik meg, hanem egyszerűen tudomásul kell venni, hogy sajnos, megjelent.
Tudjuk, jelen nyilatkozattétel nem pótolja a további törvényalkotás szükségességét. Megnyugvással vettük tudomásul, hogy a miniszterelnök úr – bizonyos szervezetekkel történt tárgyalás után – ígéretet tett a fasizmus minden formájának a büntetőjog eszközeivel, tehát törvényi úton történő üldözésére.
A mostani nyilatkozat elfogadása után tehát a törvényalkotás kinyilvánítja, hogy a demokráciát fenyegető alapkérdésekben, itt, e Házban, a szabadon választott hatpárti Parlamentben, minden frakció és minden politikus az elítéléssel egyetért.
Említettem ugyan, de szeretném tudatosítani, hogy nem elsősorban a külföld megnyugtatására szánjuk, hanem mindazon állampolgárok jogbiztonságát, méltóságának megőrzését és nyugalmát szeretnénk szolgálni, kik fenyegetve érzik magukat. S e fenyegetés nem feltételezés, hanem erre alapos okuk van.
A Szocialista Párt a demokratikus baloldal pártjának vallja magát, ezért van erkölcsi alapunk – jelentkezése esetén – bármely szélsőségtől való elhatárolódásra, és bármely szélsőséggel szembeni fellépésre.
Kérem önöket, hogy nyilatkozattervezetünket segítsenek napirendre tűzni, és minél előbb e tárgyban határozatot hozni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem