DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF)

Teljes szövegű keresés

DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF)
DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF) Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az önálló indítványom a Házszabálynak a bizottságok határozatképességével kapcsolatos rendelkezését kívánja módosítani: a határozatképességet a mostani hatályos rendezéssel szemben a bizottság tagjainak egyharmadára leszállítani. Az indítvány indokait az előterjesztés indoklásában részletezem.
Eszerint az Országgyűlés nagy munkaterhei, az országgyűlési képviselői feladatok sokirányúsága, az országgyűlési bizottságok számának megnövekedése, és az előbbiekkel összefüggésben elsősorban a kisebb létszámú frakciók teherbíró képességének korlátozottabbá válása együttesen olyan helyzetet eredményeztek, hogy az országgyűlési bizottságoknak a hatályos rendelkezések szerinti határozatképessége a korábbiakhoz képest csak lényegesen nehezebben és csak esetlegesen biztosítható.
A bizottságok határozatképességének gyakorivá váló megszűnése azzal a nem kívánatos következménnyel jár, hogy a bizottságok működése akadozóvá válik, a bizottsági munkában elmaradások keletkeznek, melynek következtében az Országgyűlés feladatait esetenként csak késedelmesen tudja teljesíteni.
Joggal merülhet fel az a kérdés is – tisztelt képviselőtársaim –, hogy a bizottságok ülésének gyakori határozatképtelensége csak a most említett objektív okokra vezethető-e vissza, vagy abban része van-e egyes képviselők nem megfelelő hozzáállásának, a képviselői kötelezettségek elhanyagolásának is.
A bizottság elnökét a Házszabály nem ruházza fel olyan jogosítványokkal, melyekkel ez utóbbi kérdés végére járhatna, és többpárti parlamentáris viszonyok mellett ilyen eszközök biztosítására aligha van lehetőség. Ezért e tekintetben csak feltételezésekre szorítkozhatnék, amire nem érzem magam feljogosítva, illetve legfeljebb annak megállapításáig mehetek el, hogy a határozatképtelenség gyakoribbá váló esetei köréből érzésem szerint a képviselői kötelességmulasztás sem zárható ki.
Mindenesetre az általam javasolt megoldás azonkívül, hogy ellenszer lenne a gyakori határozat- és munkaképtelenségre, egyben arra is ösztönözné a képviselőt, hogy az ülésekről valóban csak halaszthatatlan, a képviselői tevékenység gyakorlásával összefüggő okból maradjon el, mivel távolléte nem a lelkiismeretes képviselők munkáját akadályozná, mint ahogy az most van, hanem a kötelességmulasztókat, illetve az egyéb túlterheltség miatt a munkában részt venni nem tudókat zárná ki a bizottsági munka és döntéshozatal folyamatából.
Tisztelt képviselőtársaim! Mindezek mellett joggal vethető fel a kérdés, hogy javaslatom csak részmegoldás, mert a mulasztó képviselő legfeljebb csak lelkiismerete által lesz befolyásolt a fegyelmezettebb részvételben. E kérdés felvetésével magam is egyetértek. És magam is úgy vélem, hogy akinek a munkában való részvétele kívánnivalót hagy maga után, ha valaki indokolatlanul van távol a bizottsági ülésekről, annak legyen meg a következménye a képviselői tiszteletdíja tekintetében is.
E vonatkozásban indítványom külön javaslatot nem tartalmaz, mivel Sóvágó László MDF-es képviselőtársam már korábban javaslatot terjesztett elő a mulasztó képviselő tiszteletdíjának csökkentése érdekében, melyet a tisztelt Országgyűlés már napirendjére tűzött, de tárgyalásba még nem vett. Az önök előtt álló mostani javaslatom Sóvágó képviselőtársam eme indítványával együtt képez egységes egészet.
Kérem képviselőtársaimat, hogy legyenek partnerek működésünknek a közvéleményt joggal irritáló eme fogyatékossága megszüntetésében, és javaslatom napirendre vételével mozdítsák elő gyakoribbá vált működési zavaraink felszámolását. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem