DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKgP)

Teljes szövegű keresés

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKgP)
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr! Mélyen Tisztelt Országgyűlés! Most, az országgyűlési munkánk félideje után hadd szabadjon megállapítanom – tekintettel arra, hogy mintegy 30 éve foglalkozom etikai kérdésekkel és elsősorban a szakmai etika kérdéseivel is –, hogy a magyar Országgyűlés munkájában mind az etikai vonatkozású, mind pedig az etikett – magyar fordításban az illem – vonatkozásában is sok kívánnivaló található. Hadd mondjam el, hogy a képernyő előtt ülő honfitársaink – itt e hazában és a határainkon kívül is – sokszor megdöbbenve látják azt, hogy az Országgyűlésben nem egy magas és nem egy színvonalas, etikailag mindenképpen megalapozott munka folyik, hanem olyan, amely nagyon gyakran durva, nagyon gyakran az emberség határait sérti – pedig az emberek, az állampolgárok többet várnak el a képviselőtől, mint az átlagemberektől –, s ezt a munkát nagyon sajnálatosan minősítik.
Utánanéztem ezeknek a kifejezéseknek. Például az értelmező szótárban a parlamentáris kifejezésnél azt olvastam, hogy a Parlamenthez illő magatartás. Az Idegen Szavak Szótárában azt láttam, hogy "a Parlament méltóságához illő, finom és udvarias magatartás". Az udvariasságról pedig olyan meghatározást olvastam, amely szerint "az udvariasság olyan belső erkölcsi, tartalmi tulajdonság, amely embertársaink iránti tiszteletünket, megbecsülésünket fejezi ki.
(15.50)
Óriási eredménye, hogy viszontudvariasságot eredményez."
Én úgy gondolom, hogy ezen a területen sok-sok javítanivalónk van. Arra szeretném kérni képviselőtársainkat, fogadjuk el, hogy a magyar Országgyűlésnek is készüljön el egy etikai kódexe. Felsoroltam előterjesztésemben német, angol, amerikai művek egy részét, amelyeknek a címében azt látjuk, hogy a képviselői vagy a kormányzati munka etikájáról van szó ezekben a művekben. Ezeket a műveket használni tudják egyrészt a képviselők napról napra, másrészt az Országgyűlés vezető tisztviselői, elnökei, alelnökei, sőt a kormányzat képviselői is.
Nagyon jó lenne, hogyha meg tudnánk változtatni, emberivé tudnánk tenni a hangnemet itt a plenáris üléseken is. De most jön majd a választás, a választások munkájában is, a népgyűléseken is, meg tudnánk teremteni egy új típusú, egy etikus hangnemű magyar képviselői magatartást. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem