KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)
KULIN SÁNDOR, DR. (MDF) Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés tárgyalása során én egyetlen területet szeretnék érinteni, egyetlen ügyet, és ez az ügy, amelynek érdekében szót kértem, az ifjúsági és a szabadidősport támogatásának az ügye.
Képviselőtársaim bizonyára jól tudják, hogy az elmúlt két évben, tehát '91-ben és '92-ben 450 millió, illetve ez évben 500 millió forintot osztott szét az erre a célra félretett pénzösszegből a Nemzeti Ifjúsági és Szabadidősport Alap. Ez az összeg 1991-ben a társadalombiztosítási költségvetésben lett biztosítva, ez évben pedig megosztva 250-250 milliós résszel a társadalombiztosítás, illetve az állami költségvetés népjóléti fejezetében.
Az elmúlt esztendőben 7 ezer, ebben az évben pedig 11 és fél ezer pályázó csoport között történik a szétosztás. Joggal mondhatjuk ezek után, hogy ez egy olyan országos mozgalommá vált, amely a fiatalok százezreinek, sőt millióinak teszi lehetővé egészségmegőrző, betegségmegelőző szabadidő-sporttevékenységének a támogatását. A fiatalság ismert egészségügyi, fizikai, fittségi állapotának ismeretében, de joggal mondhatjuk, pszichikai problémáit jelző mutatók ismeretében is ez pótolhatatlan segítséget nyújt és nyújtott, és bátran mondhatjuk, rendkívül pozitív hatású és egyben széles társadalmi nyilvánosság előtt szétosztott, közmegelégedést kiváltó kezdeményezés és összeg volt.
Pályázati rendszerben való további fenntartása, megítélésem szerint, nem kérdőjelezhető meg. Az 50 forintos normatív támogatás, amit e címen az önkormányzatok kapnának a terv szerint, rendkívül örvendetes, szükséges, de a támogatásnak ezt a formáját, a pályázati formáját nem iktathatja ki. Ezért sajnálatos, hogy 1993-ra a költségvetési tervezet e célra az ideinek mindössze egytizedét, azaz 50 millió forintot állított be, amit én tarthatatlannak vélek, és ezért módosító javaslatot fogok beterjeszteni, hogy az ez évivel értékben azonos támogatást kapjon ez a terület.
Tudnunk kell, hogy más módon működik egy normatív támogatás és más módon egy pályázati úton való támogatás. Analógiaként hadd mondjam el, hogy az önkormányzatok sok más egyéb feladatra is kapnak normatív támogatást, de kiemelt területekre, prioritásokra kapnak céltámogatást is. Ez a pályázati rendszer hasonló módon működik, hiszen itt is ezek a pénzek, amiket így odaadunk, további pénzeket vonzanak, mert megkívánjuk a pályázóktól, hogy ne csak ötletük legyen, ne csak szeressenek valami pénzhez jutni, hanem tegyenek le maguk is mellé valami más egyebet. Tehát saját részt is tegyenek mellé.
Preferált területeink az úszásoktatás, a turisztika, a táborozás, a vízi sportok, a diáksport valamenynyi területe, elsősorban kifejezetten tevékenységfinanszírozás, és semmiképpen nem a versenysport, illetve az élsport.
Támogatjuk ezenkívül a feltételek javítására történő erőfeszítéseket is.
Megítélésem szerint nem lehet az ifjúsági sport az a terület, amelyben az eddig megalapozott és dinamikusan fejlődő sikeres, népszerű kezdeményezést megszüntessük, lenullázzuk. Az anyagi lehetőségek módosíthatnak támogatási arányokat, de mindnyájunk által felismert és elismert prioritásokat nem törölhetnek a horizontunkból.
Szeretném, ha azt a közhelyet, hogy az egészség megőrzése, a prevenció nemcsak eredményesebb, sikeresebb, de olcsóbb és humánusabb megoldás is, mint a betegségek kezelése és a következmények felszámolásának finanszírozása, végre ezt az evidenciát nem kellene évről évre bizonygatni az Országgyűlésben, mert ez olyan evidencia, amit nemcsak az orvosok vallanak, de minden gondolkodó kultúrember is.
Kérem képviselőtársaimat, legyenek segítségemre, hogy közösen vonjuk le ennek konzekvenciáját is. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem