HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)
HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Nagyon egyszerű, és tulajdonképpen elvben már régen elintézett ügyben kérek szót, és adtunk be javaslatot. Nevezetesen arról van szó, hogy a kulturális bizottság annak idején a televízió költségvetési támogatásának csökkentését egyik javasolt formában sem támogatta.
Mint ismeretes, ama nevezetes költségvetési vita második műszakjában, valahol a 16. óra környékén a költségvetési bizottság indoklás nélkül egy milliárd forintos zárolást tartott helyesnek, nevezetesen a televízió dologi költségeiből. Ismétlem: nem a bérköltségeiből, hanem a dologi költségeiből. Tehát a fűtési díjból, a kamerák bérlési díjából, a technikára fordítható díjból és hasonlók.
A kulturális bizottság azóta is többször megtárgyalta ezt az ügyet, és mindannyiszor az eredeti álláspontjára helyezkedett, elutasította azt, hogy a televízió ennél az egymilliárd forintnál tulajdonképpen alig magasabb költségvetési támogatásból elvonjon egymilliárdot. Ezt a titokzatos összefüggést – hogyan lehet, hogy a tulajdonképpen nyolcmilliárd forintos televíziós összköltségvetésben alig magasabb a költségvetési támogatás, mint egymilliárd – úgy tudnám röviden megmagyarázni, hogy a maradékot az előfizetési díjakból és reklámbevételekből – rövidítsük így – kalkulálja ki a televízió. Tehát a tulajdonképpeni költségvetési támogatásnak majdnem az egészét ez a zárolás megvonta.
Néhány szót pazarolnék arra, hogy az év folyamán mi lett a sorsa ennek a zárolásnak.
A kulturális bizottság a miniszterelnök úrhoz fordult azzal, hogy az ő kezdeményezése lenne talán szükséges ahhoz, hogy a zárolást év közben feloldják. A miniszterelnök úr valahol tavasszal – nem emlékszem pontosan, hogy márciusban vagy májusban – valóban egy állami számvevőszéki vizsgálatot nevezett meg mint olyan elemet, amelytől függővé teszi: javasolja-e a kormánykoalíció frakcióinak ennek a zárolásnak a föloldását.
(17.20)
Mint kiderült, ez az állami számvevőszéki vizsgálat lezárult. Két ponton nem zárult még le. Az egyik azzal kapcsolatos, hogy az anyagi ösztönzés rendszere – tehát a dologi támogatást egyáltalán nem érintő kérdés – nincs még véglegesen kidolgozva.
A másik pedig a létszámgazdálkodással kapcsolatos. Ez azonban – mint kiderült – teljes mértékben az időközben elfogadott közalkalmazotti törvény miatt alakult másképp, és a Televíziót arra kötelezte, hogy decemberig ebben az ügyben ne is tudjon dűlőre jutni, alkalmatlan tehát arra, hogy az állami számvevőszéki vizsgálattól tegyék függővé ezt a támogatást.
A legfontosabb kérdés azonban nem ez – és ezért foglalt mindig így a kulturális bizottság állást, ahogy állást foglalt. A legfontosabb kérdés az, hogy amint az Sára Sándornak a meghallgatásán legutóbb a kulturális bizottság előtt kiderült: elmondhatatlan sok az a költség, amelyre éppen a nemzeti kultúra védelme és támogatása érdekében ennek a nemzeti intézménynek szüksége van.
Kérem önöket, hogy ezért ezt a zárolást oldják fel, tegyék lehetővé, hogy a nézőkhöz eljussanak ezek a más forrásból finanszírozhatatlan kulturális szolgáltatások. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem