SIKLÓS CSABA, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SIKLÓS CSABA, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közúti törvényről szóló 1988. évi I. törvény egyetlen, a 19. § módosítását a gyakorlat, az élet követelte meg.
A személytaxi – úgymond – szolgáltatás területén a korlátlan szabadosság nem egy ár- és szolgáltatási versenyhez, hanem anarchiához vezetett. Azt hiszem, közismertek a repülőtéri, a vasúti pályaudvari, a szállodák környéki negatívumok, így ezek felsorolásába nem bocsátkoznék. Sajnálatos tény az is, hogy minden eddigi erőfeszítés – akár a rendőrség, akár a taxisérdek-képviseleti szervek részéről – eredménytelen maradt. Sértő szándék nélkül, de ki kell mondani, hogy az árdrágító csoportok felszámolása helyett inkább ezek további fertőző hatásáról, már-már társadalmi demoralizálásáról lehetne beszélni. E kialakult helyzet veszélyezteti idegenforgalmunk jó hírét, számtalan, néha atrocitásig fajuló vitát provokált az utazóközönséggel, és méltán keserítette el a taxistársadalom többségét jelentő jószándékú vállalkozókat.
E többéves folyamat oka a számonkérés, a szankcionálás gyakorlati hiánya volt. Nem véletlen, hogy Európa számos nagyvárosában az igényekhez illesztett engedélydarabszámok egyensúlya révén követelhetők meg azok a műszaki és személyi minőségi kritériumok, melyek tudatos és rendszeres megsértése, mellőzése a működési engedély, azaz a taxisegzisztencia elvesztéséhez vezet.
E kérdéskör szabályozásánál kénytelenül nekünk is ebből kellett kiindulni. Munkánk folyamán segítséget kaptunk az érdek-képviseleti szervektől és önkormányzatoktól, amelyet ezúton is köszönök. A törvénymódosítás révén megkapják az önkormányzatok, konzultatív alapon a szakmai érdekképviseletek a taxi-darabszám korlátozásának jogi lehetőségét, s ezen keresztül e foglalkoztatási ág tisztességes megélhetésének, de egyben öntisztulásának eszközét is.
Remélem, az önkormányzatok élnek és jól élnek majd e törvénnyel, melynek elfogadását javaslom.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem