SZABAD GYÖRGY (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZABAD GYÖRGY (MDF)
SZABAD GYÖRGY (MDF) Tisztelt Képviselőtársaim! Tölgyessy Péter fejtegetésének két pontjához szeretnék hozzászólni két perc időkereten belül. Az egyik történelmi, a másik aktuális vonatkozású.
A történelmi vonatkozás az államfő hatalmi jogosultságaival kapcsolatos kérdés. 1849 tavaszán, amikor Kossuth kormányzó-elnöki ideiglenes megbízatást kapott az Országgyűlés többségi döntése alapján, akkor ő a rendkívüli helyzetre való tekintettel bizonyos végrehajtó hatalmi jogosultságokat igényelt. A színfalak mögötti elég heves alkotmányjogi küzdelem után 1849. – ha jól emlékszem – május 8-án egy levélben fordult a képviselőházhoz, és felsorolta – akkor már a színfalak mögötti megegyezés birtokában – ezeket az igényelt jogosultságokat. Azzal azonban, hogy államfőként ezeknek gyakorlása kapcsán parlamentáris felelősséget vállal. Azt hiszem, ez egy olyan mozzanat, amit nagy felkiáltójellel kell felidéznünk.
A másik egy aktuálpolitikai észrevétel. Tölgyessy Péter teljesen jogosan szólt arról, hogy helytelen lenne bármilyen ismeretközlés kívánása a közszolgálati médiumoktól a kritika joga nélkül. Fordítsuk meg ezt a tételt. A kritika jogának gyakorlása a médiumokban a megfelelő ismeretek közlése nélkül hasonlóképpen súlyos megrázkódtatások forrása lehet.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem