RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)
RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF) Tisztelt Ház! Tényleg nagyon röviden, hallgatva itt a vitát, arra szeretnék emlékeztetni, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányának 61. § (2) (4) bekezdése értelmében a Magyar Országgyűlés a Magyar Televízió és Rádió működésének, felügyeletének rendjéről és a vezetők kinevezéséről kétharmados törvényt alkot.
Gondolom, hogy ez a lényeg, és ennek a törvénynek kell mielőbb megszületnie, mert mindaddig semmiféle garancia nincs. A Magyar Televízió és a Magyar Rádió ugyanis vagy felügyelet nélkül – állam az államban alapon – működik, vagy bármilyen felügyeleti szerv alá soroljuk – Kormány, Országgyűlés, bármi alá – a politikai befolyásolhatóságnak, a politikamentességnek a garanciája semmiképpen nem épül be.
Emlékeztetni szeretném a tisztelt Házat arra, hogy a 1047-es rendeletet – amely szerint a Kormány a felelőse – hogy úgy mondjam, a gazdája – a felügyelet, illetőleg működtetés szempontjából a Magyar Rádiónak, Televíziónak – az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki formailag, hiszen ez a 61. §-sal összefügg; mégsem iktatta ki, mert nem lehet joghézag, mert sokkal inkább alkotmányellenesnek tartom azt, ha nincs rendelkezés, ha nincs felügyelet, ha úgy működik, mint állam az államban a Magyar Televízió és Rádió.
Sajnos, a Magyar Rádió működése ellen gazdaságilag is, illetőleg az objektív tájékoztatás terén is kifogások vannak, lehet, hogy mások szerint nincsenek, éppen ezért kormányzati felelősség, hogy mindaddig, míg a médiatörvény nem születik meg, a jelenleg hatályos jogszabályok és törvényes keretek között itt történjen meg a szükséges változtatás. Mert sokkal inkább alkotmányellenes az, ha nem él a megfelelő alkotmányos jogi keretek között a végrehajtó hatalom a maga felelősségével, hiszen ez azt eredményezi, hogy egy teljesen független, önálló, állam az államban alapon működő Magyar Rádió és Televízió jön létre, ami tulajdonképpen a legalkotmányellenesebb dolognak fogható fel.
Ezért a megoldás, Hölgyeim és Uraim, az Alkotmánynak eleget téve mielőbb megalkotni ezt a bizonyos médiatörvényt. Addig itt bármiről beszélhetünk, a garanciák és mindaz, ami le van fektetve az Alkotmányban, nem tud beépülni, akármilyen módosításokat csinálunk. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem