KULIN FERENC, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KULIN FERENC, DR. (MDF)
KULIN FERENC, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Több ellenzéki felszólalás is indokolja, hogy szót kérjek, mert minden érv, ami elhangzott a köztársasági elnök úr törvényjavaslata mellett, egybekapcsolódott annak a rémképnek a felvázolásával, hogy amennyiben ezt a Ház nem fogadja el, akkor nincs lehetőség a személyi kérdések és ennek következtében a médiaügy megoldására.
Szeretném itt leszögezni, hogy nem a köztársasági elnök úr mulasztása az oka annak, hogy a dolgok idáig fajultak. A köztársasági elnök úr a maga idejében és a maga hatáskörén belül mindent elkövetett annak érdekében, hogy személyi kérdésekben közvetítsen a kormányzó pártok és az ellenzéki pártok között. Ezek a közvetítési kísérletek azonban megbuktak, mégpedig az ellenzék magatartásán buktak meg. Hosszú idő óta így van ez, de így van ez az ősszel kétszer megkísérelt megoldási törekvésünk ügyében is. Az első ilyen kísérlet – mint ismeretes – Antall József és Göncz Árpád közötti megállapodás eredménye lehetett volna. A második pedig az a nem hivatalos megbeszélés, amit november 9-én folytattam a köztársasági elnök úrral, és amelyben ő arra biztatott, arra kért, hogy a médiatörvény módosító indítványainak vitájával párhuzamosan háttértárgyalásokban egyezzünk meg az ellenzékkel a végleges elnökök és alelnökök személyében. Tehát a kinevezési törvény hatályán és lehetőségi körén belül értelmezve a szerepét közvetített, segítségét ajánlotta fel. Ezt a segítséget én köszönettel vettem, megpróbáltam a konszenzust megteremteni. Ezúttal is az ellenzék hárította el azt a javaslatot, hogy a törvény megszületése előtt személyi kérdésekbe belebocsátkozzanak. Nem voltak hajlandók személyekről még csak javaslatot sem tenni.
(12.10)
A mi javaslatainkra nem voltak hajlandók válaszolni, tehát nem igaz, hogy ne lenne meg az adott törvényi korlátokon, kereteken belül a személyi kérdések megoldásának a lehetősége, megvan ez a lehetőség. A politikai konszenzus útján van meg, mint ahogy a politikai konszenzus a feltétele annak is, hogy az ellenzék folytassa a médiatörvény vitáját, mert ha nem folytatja, akkor ő veti el, ők vetik el a lehetőségét annak, hogy rövid időn belül lezárható legyen ez a kérdés. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem