SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF)
SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy összesen harmadik alkalommal volt módomban végighallgatni Pál László képviselő úr ez irányú mondókáját, tekintve, hogy kétszer már ezt a gazdasági bizottságban előterjesztette.
(9.40)
Először akkor, amikor a gazdasági bizottság egy olyan döntést hozott, hogy kvázi általános vitát nyit a törvényekről, és meg volt adva a lehetőség a gazdasági bizottság minden tagjának, hogy mondja el a törvénycsomaggal kapcsolatos kritikáját. Pál László képviselőtársunk élt ezzel a jogával és elmondta.
Ezt követően még többször elmondta a részletes vita kapcsán, és amiket most mondott, arra kénytelen vagyok reagálni, mert nem valós dolgokat mondott sok vonatkozásban, illetőleg a mondandói alkalmasak arra, hogy akár a Parlamentet, akár pedig a televízión keresztül az ország nyilvánosságát félrevezessék. Ezért néhány dologra konkrétan kívánok utalni a következők szerint:
Kedden este valóban körülbelül 38-an, 39-en voltunk itt. Szeretném hozzátenni, hogy ebből körülbelül 30 kormánypárti, koalíciós képviselő volt, és körülbelül 7 vagy 8 volt ellenzéki. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Így van!) Valóban azok az emberek maradtak itt, akik gazdasági szakemberek, akiket ez a téma érdekelt, senkit sehová el nem küldtünk, értelemszerű, hogy aki nem a gazdaságpolitikával foglalkozik, és sok elfoglaltsága van, az elment intézni a dolgát.
Ugyanakkor viszont hamis az az állítás, ami kétszer is elhangzott, hogy az MDF-nek frakcióülése lett volna. Igen, lett volna frakcióülés, csak nem tudtuk megkezdeni, mert folyamatban volt a Parlament plenáris ülése, és többek között az egyik fontos gazdasági törvénynek én voltam a frakcióban az előadója, és merő véletlen, hogy kedd este fél 9-kor Pál László képviselőtársammal együtt léptük át a "fehér ház" küszöbét. Ő tudta, hogy akkor még nem kezdődött meg a frakcióülés. (Zaj. – Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Úgy van! Helyes!)
Kérem szépen, ami a második észrevételemet illeti: Azok voltak itt 38-an, akiknek idegállapota még olyan volt, hogy el bírták viselni SZDSZ-es képviselőtársunk kétszer 30 perces előadását azokról a módosító indítványokról, amelyekről a bizottságokban már szavaztak, és a töménytelen módosító indítvány zömét nagy szótöbbséggel vagy nulla szavazattal elvetették.
Bátor vagyok kimondani, hogy igenis, hasonlított a kedd este a költségvetési vitához atekintetben, hogy az ellenzék egyes képviselői bizonyos obstrukciógyanús felszólalásokat tettek, és húzták az időt. Úgy gondolom, hogy ez nem a mi szemünkre hányható.
Továbbá a koncepcióról: Kérem, sokkal jobb a helyzet, mint a költségvetési vitánál volt. Ez a törvénycsomag másfél hónapja kint van nálunk. Tisztelettel kérdezek mindenkit, akit illet, miért most, a 25. órában adnak be 58 módosító indítványt? Hogy hívják ezt a dolgot? (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Obstrukció!) Nem arról van itt szó véletlenül, hogy vannak emberek, akiknek érdekük, hogy ezek a gazdasági törvények ne menjenek át a jövő héten? Kérdezem… (Nagy taps a kormánypártok soraiból.)
Kérdezem, hogy ki akarja zsarolni a házbizottságot, ki akarja zsarolni a Parlament vezetőségét, amikor tudjuk, hogy jövő héten le kell zárni ezt a nyári rendkívüli ülésszakot, és tudjuk, hogy szeretnénk meghozni ezeket a gazdasági törvényeket. Kérdezem, hogy miért kell nekünk befogadni új koncepciós csomagot?
Ezt a koncepciós csomagot nem lehet megtárgyalni. Magánvéleményem szerint el sem lehet fogadni, mert annyira divergál a Kormány által előterjesztett három törvénytervezettől. Nem most van itt az ideje, hogy koncepciójában alapvetően nyúljunk hozzá ehhez a törvénytervezethez.
Tehát hangsúlyozom, magánvéleményem, hogy etikátlannak tartom ezt a viselkedést, másrészt obstruktívnak tartom ezt a viselkedést, harmadrészt pedig szakmailag megalapozatlannak tartom, mert lett volna idő, hogy ezeket a módosító indítványkötegeket… hangsúlyozom, nem egyes módosító indítványokról van szó vagy tízről, kötegekről. És szeretném jelezni, hogy eddig nem jött a mai csomagban egy szál módosító indítvány sem az adott témakörben. Mikor van akkor lehetősége a Parlamentnek, hogy bizottságokban megtárgyaljuk ezt? Vagy mondjuk ki, hogy nem tudunk foglalkozni vele.
Kérem szépen, tisztelettel kérek mindenkit, akit illet, hogy tartóztassa magát, vagy mondják meg, hogy érdekük fűződik ahhoz, hogy ez a törvénycsomag ne kerüljön elfogadásra, hiszen úgyis kilóg a negyedik törvény ebből, a vagyonpolitikai irányelvek, nagyon ide kellene tenni, és pici esélyünk van arra, hogy ma este egyáltalán meg tudjuk kezdeni az általános vitát.
Én tisztelettel kérem, hogy ne húzzuk ezzel a vitával az időt, mert voltaképpen nem volt értelme megnyitni ezt az általános vitát, nekem úgy tűnik, hogy ezzel csak időhöz akarnak jutni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem