GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)
GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Nagyon sajnálom, hogy Fodor Gábor felszólításával ellentétben én megbontottam már ezt a bizottságban kialakított javaslatot, és beadtam egy módosító indítványt, méghozzá pont az ő általa is említett és vitatható ponthoz, az Erdélyi Gyülekezethez.
(10.20)
Fodor Gábor azt mondja, hogy az erdélyi gyülekezet egy bejegyzett egyház. Tehát valóban, jogilag egyház formáját öltötte ez a gyülekezet, viszont tudomásom szerint különböző felekezetekhez tartozó egyének vannak benne, önálló teológiai vonala ennek a gyülekezetnek nincs. Erdélyi egyházról ha beszélni akarunk, akkor háromféle erdélyi egyházról van tudomásunk: az egyik az unitárius egyház, amelyet Dávid Ferenc alapított; a másik a szombatos szekta, amelyet Pécsi Simon alapított; a harmadik pedig a román görögkatolikus egyház.
A szombatosoknak és a román görögkatolikusoknak Magyarországon nincs képviseletük, úgyhogy az egyetlen erdélyi egyház, amelynek van Magyarországon képviselete és gyülekezete, az a magyarországi unitárius egyház. Ezért javasoltam én azt, részben a román ortodox egyháznak, részben az unitárius egyháznak adják oda az erdélyi gyülekezetnek szánt pénzt. Most értesültem viszont róla, hogy tévedésen alapul az én indítványom. Sajnos, az unitárius egyház a számára a javaslatban kialakított összegnél többet nem kért. Tehát az a 280 ezer forint, ami benne van a javaslatban, az az unitárius egyház kívánsága volt, és sajnos többet nem kértek. Azt nem értem, hogy miért, mert ha többet kaptak volna, azt nyugodtan átirányíthatták volna Erdélybe, ahol elég súlyos helyzetben van az unitárius egyház. A protestáns egyházak közül az unitárius egyház van a legrosszabb helyzetben Erdélyben, mert a reformátusok Hollandiából, Skóciából kapnak támogatást, az evangélikusok Németországból főleg, az unitáriusok meg hát Angliából időnként valami keveset, de nagyon keveset.
Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult, de hát az indítványom részben tévedésen alapult, úgyhogy ezért visszavonom. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem