KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Nem kívánom elővételezni a miniszteri záróbeszédet, de esetleg egy olyan momentumot kellene most megemlítenem, ami talán még a korrekció lehetőségét hordja magában.
Gondolok itt dr. Szigethy István és most Schiffer képviselő úr beszédének egy részére is, a terminusokkal kapcsolatosan. Szeretném egyrészt azt tisztázni: amikor arról van szó, hogy esetleg, netán a Kormányra rossz fényt vet az időpontok kijelölése, akkor ez nem teljesen így áll, hogyha a történteket nézzük. Az 1991. évi XII. törvény 7. §-ának b) pontjában az eredeti megbízás úgy szólt, hogy '45 és '63 közötti törvénysértésekkel foglalkozzék ez a beterjesztett joganyag. Mi, a Kormány részéről már egy kiterjesztéssel éltünk abban az esetben, amikor 1944. március 19-e irányába ezt bővítettük.
A további bővítést én a magam részéről – ki tudom jelenteni – elképzelhetőnek tartom, hiszen itt nyilvánvalóan a történelmi események megítéléséről van szó. Arról van szó, hogy valamiféle olyan határpontot kell keresni, ami sajnos, a magyar történelemben nem könnyű. A végpont irányában, azt hiszem, tényleg könnyebb, hiszen a köztársaság kikiáltását, azt hiszem, mindannyian el tudjuk fogadni mint olyan pontot, amikor ténylegesen – ebből a szempontból – egy döntő változás jött létre.
Hogyha pedig a kezdeti határpontban sikerülne valami konszenzust találni, azt én nagyon elfogadhatónak találnám, hiszen egyértelműen le kívánom szögezni, hogy semmiféle sanda politikai szándék nem volt; megpróbáltunk egy megbízásnak megfelelni.
Köszönöm. (Szórványos taps. – Schiffer János és Szigethy István szólásra jelentkezik.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem