TARDOS MÁRTON (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

TARDOS MÁRTON (SZDSZ)
TARDOS MÁRTON (SZDSZ) Nagyon rövid mondanivalóm van. A szövetkezetekről szóló törvényt egy alapvető törvénynek tekinti a Szabad Demokraták Szövetsége, amely több mint egymillió embert közvetlenül érdekel. Indokoltnak tartjuk, hogy új szövetkezeti törvény legyen. Sajnálattal vesszük tudomásul azonban, hogy a szövetkezeti törvény – a javaslataink ellenére – a tradicionális szövetkezeti mozgalom szabályainak nem fog megfelelni, nem védi meg kellően a szövetkezeti tagok munkajogát, nem biztosít megfelelő lehetőséget az oszthatatlan vagyon intézményének. Ezért sajnálattal kell megjegyeznünk, hogy mi, szabad demokraták a szövetkezeti törvény ellen fogunk állást foglalni.
Más a helyzet az átmeneti törvénnyel. A régi szövetkezeti törvény és a régi szövetkezeti törvényhozás valóban a régi rendszer egyik intézményét hozta létre azokkal a szövetkezetekkel, ezért fontosnak tartjuk, hogy azok a szövetkezetek radikálisan átalakuljanak. Helyeseljük az átalakulási törvényt.
Ha az átalakulási törvényben elfogadásra kerül az a javaslatcsokor, amely alapjában véve megegyezik a szabad demokraták javaslatával, de most Bogárdi Zoltán képviselő úr javaslatcsomagaként ismeri meg a Ház, akkor "igen"-nel fogunk szavazni. Ha nem, tartózkodni vagyunk kénytelenek, mert fontosnak tartjuk azt, hogy a szövetkezetek átalakulhassanak társasági formákká, részvénytársaságokká, kft.-kké, amelyekben a tőke a domináns tényező; de nem tartjuk elfogadhatónak itt sem azt az átalakulást, ami korlátozza a tradicionális, rochdale-i értelemben vett szövetkezetek működését. Védeni kívánjuk – és hangsúlyt akarunk ennek adni – azokat a szövetkezeti tagokat is, akik nem tőkével, hanem a munkájukkal és az aktivitásukkal akarnak a szövetkezeti intézményrendszer működésében részt venni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
Döntés törvényjavaslat sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem