ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Teljes szövegű keresés

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem a Kormány, hanem a Parlament tagjaként kérek szót – a szókérésem kérelem. Összefügg némileg azzal, hogy új évet kezdtünk, s akkor mindent újra próbálunk kezdeni vénülő korunkban is. És összefügg azzal, hogy a névsor elején állok, s ha egyenkénti szavazásra kerül sor, én szólíttattam meg mindig először.
A demokrácia védelmét kérem. Nem chartát, kérelmet adok. A demokrácia elképzelhetetlen a másik, a másik ember tisztelete nélkül. Ez az alapja, ez az értelme a demokráciának, enélkül nincs demokrácia, enélkül a demokrácia üres politikai jelszó. A másik feltétlen tisztelete a demokrácia alapja, és a hangsúly a "feltétlen"-en van. Nem azért tisztelem, mert ugyanazon a véleményen van, ugyanazon a pártálláson van, ugyanaz a bőrszíne vagy gazdag, vagy erős, vagy hatalmas és visszaüthet – azért tisztelem, mert a másik is ember. Ősidők óta a demokráciának ez az igazi értelme. S ebben a Parlamentben is demokráciának kell lennie, ha azt akarjuk, hogy az országban is az legyen! (Közbeszólás a bal oldalról: Így van!) Ha ezt az alapvető jogot, a másik tiszteletét nem becsüljük, ha közbekiáltásokkal keressük azoknak a népszerűségét, akiknek ez tetszik, akkor azok nem a demokráciának a hívei lesznek, hanem az antidemokráciának, mert csak annak tetszhet a megsértése a demokráciának!
Erre kérem a Parlamentet, mert azt tudom, a Parlamentben hozott törvények irányítják az országot. Nemcsak hogy milyen törvényt hoznak, hanem ahogy hozzák ezt a törvényt! És ebben az országban olyan lesz a hangulat, amilyen a Parlamentben van!
Ennek a demokráciának a védelmében kértem szót, és ez kérelemként itt áll az Országgyűlés előtt. Nem kell meghallgatni a másikat! A parlamenti gyakorlat szerint ki lehet vonulni. De tüntetően negligálni, belekiáltani és minősíteni – nem! A bíró sem ítéli meg becsmérlő és ócsárló szavakkal a legsúlyosabb váddal előállított gonosztevőt! Hanem elmondja a tényeket, és ítéletet hoz! Ez a minimum, ami ebben a Parlamentben is szükségeltetik. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem