SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kezdem azzal, hogy túlnyomó részben egyetértek azzal, amit most itt Vékony Miklós elmondott. Valóban, nagyon sok kérdésben teljesen hasonló volt az álláspontunk, hiszen logikával megkövetve, hasonló eredményre kellett jutnunk.
Két félreértést szeretnék eloszlatni – ezért is jelentkeztem. Az egyik: én természetesen nem azt kifogásoltam, hogy az alkotmányügyi bizottságban tegnap mi történt – több óra hosszat ezen dolgoztunk. A saját munkánkat szóltam volna le, hogyha én azt kifogásolom. Én azt kifogásoltam, hogy egészen egyszerűen az volt komolytalan, hogy e bizottsági viták nélkül a Parlament majdnem befejezte a részletes vitát szombaton este. Így nem lehet tárgyalni. A részletes vitát ma reggel lehetett volna csak megkezdeni – ahogy ténylegesen most is kezdődött meg valójában.
A másik kérdés viszont, amiben nem tudok egyetérteni, hogy Vékony Miklós arra hivatkozott, hogy ne mondjuk el újból a tegnapi vita elemeit. Hát, mi csak néhányan voltunk ott, de a Parlament egésze fog szavazni, és legalább azokat a kérdéseket, amelyekben úgy tűnt, hogy valamiféle logikai konszenzus – ha még nem is a szavazatokban jelentkező konszenzus – kezdett kialakulni, hát legalább azokkal a Parlamentnek a teljes ülése is tisztában legyen, mielőtt szavazna; mert egyébként azt hiszem, teljesen fölösleges lett volna dolgoznunk, önmagából a jelentésből ez közel sem derül ki.
Végül egy további észrevételem lenne: a takarékbetéteknél mi nem azt kifogásoltuk, hogy azt nem kötelező bemutatni. Mi azt kifogásoltuk, hogy ha a készpénzt kötelező bemutatni 200 ezer forint fölött, abban az esetben a jog csorbul, ha a takarékbetétre való hivatkozásnál kell annak az adatait is közölni az adóhatósággal – tehát nem lehet hasonló módon a kettőnél eljárni. Mert lehetséges – valóban, én egyetértek azzal, amit Vékony Miklós mondott, lehetséges az –, hogy valakinek a vagyona jelentős részben a takarékbetétben van, de mégsem akarja annak az adatait feltárni – ő tudja, miért, szíve dolga. Takarékbetétnél titkot biztosít a jogszabály. Nem köteles ő föltárni, de hogyha ő azt mondja, hogy nekem a takarékbetétemben van 200 ezer 1 forint, amelyet készpénznél köteles lenne már bevallani, itt teljesen illogikus az, hogy ezt ne vallhassa be saját maga anélkül, hogy a banktitok megsértésére lehetőséget adna.
Tehát ennyi lett volna mindössze az eltérésekre való hivatkozásom. Egyébként valóban, túlnyomó részben egyetértek azzal, amelyet Vékony Miklós elmondott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem