TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR.

Teljes szövegű keresés

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR.
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. (FKgP 33 tagú képviselőcsoport): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szövetkezetekről szóló törvény hatálybalépéséről és az átmeneti szabályokról szóló törvény alapvető jelentőségű lesz a tulajdonviszonyok átrendezésében. A jelenleg működő szövetkezetek átalakulása – és én is szeretném hangsúlyozni, hogy a demokratikus követelményeknek megfelelő átalakulást értjük ezen – kulcskérdése az eltorzult tulajdonviszonyok felszámolásának a vagyonnevesítés révén. Éppen ezért nagyon fontosnak tartottam és tartom, hogy a vagyonnevesítési szabályok pontos és korrekt módon kerüljenek meghatározásra.
Megítélésem szerint határozott különbséget kell tenni az üzletrészjuttatás kötelező és lehetséges esetei között. Ezért e két esetkört a törvényben indokolt határozottan elkülöníteni. A kötelező juttatás alapfeltételét legalább ötéves szövetkezeti tagsági jogviszony igazolásához javasoltam kötni, tekintet nélkül az esetleges átlépés tényére. Az ötéves tagsági viszonyt azért nem indokolt összefüggésbe hozni az átlépés tényével, és ezzel összefüggésbe hozni, mert sok esetben nem mindig a tag elhatározásán múlott az átlépés, hanem az úgynevezett kettős foglalkoztatási lehetőséget megszüntető jogszabályon. Ezért kezdeményeztem a törvényjavaslat 6. és 8. pontjainak a módosítását.
A törvényjavaslat 2. fejezete többek között a szövetkezetek egyesülésére, szétválására, átalakulására és megszüntetésére vonatkozó szabályokat határozza meg. A javaslat "átalakulás" szóhasználata valójában a gazdasági társasággá történő átalakulás esetére vonatkozik, mint azt már Szabó Lajos képviselőtársam is kifejtette. Helyes tehát, ha ez a tény a törvény szóhasználatában is kifejezésre jut. Ezért javasoltam a törvényjavaslat 27. és 40. §-ainak megfelelő pontosítását.
Az árverés végén a vételárként kifizetett üzletrész a kifizetés tényével megszűnik, tehát nem él tovább, értékét a megvett vagyontárgy testesíti meg, az árverési érték változásának megfelelően. Az árverés végén tehát a kifizetett üzletrészeket nem lehet felosztani, mert az így felhalmozódott üzletrészek mögött nem áll vagyontárgy. Az üzletrészen felül kifizetett készpénzt viszont valamennyi tag között fel kell osztani, mert valamennyi szövetkezeti tag egyben eladó is.
Az előadottakra tekintettel kezdeményeztem a törvényjavaslat 43. §-ának módosítását. Javaslatot tettem a 43. § kiegészítésére is, tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat a vagyonértékelésben megállapított szövetkezeti vagyonmérleg pontosítására csak abban az esetben rendelkezett, ha az árverési vételár a kikiáltási árnál magasabb összegben jelentkezik. A vagyonmérleg és a szövetkezeti üzletrészek névértékének korrekcióját azonban nemcsak abban az esetben kell végrehajtani, ha az árverési vételár pozitív irányban tér el a kikiáltási ártól, hanem természetesen akkor is, ha az árverési vételár a kikiáltási ár alatt marad.
Ezért kezdeményeztem a törvényjavaslat 43. §-ának új bekezdéssel történő kiegészítését. Módosító javaslataim egy része beépítésre került a kiegészítő javaslatban, természetszerűen ezeket visszavonom, másrészt viszont a bizottságok egyetértettek azzal. Kérem ugyanerre a tisztelt Házat is. Köszönöm figyelmüket. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem