PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A szövetkezetekről szóló törvény hatálybalépéséről és az átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslathoz Futaki Géza képviselőtársammal benyújtott módosító indítványainkkal kapcsolatban kívánok felszólalni.
A vagyonnevesítésre vonatkozó szakaszok kapcsán kifogásoljuk azt, hogy a javaslat szerint az jogosult vagyonnevesítésre, aki 1991. január 1-jén és a törvény hatályba lépésének napján is tagja volt a szövetkezetnek. Ez számunkra érthetetlennek tűnik. Elégséges lenne szerintünk, ha a törvény úgy szólna: mindazok, akik 1991. január 1-jén tagjai voltak a szövetkezetnek, részesüljenek vagyonnevesítésben. Véleményünk szerint is szükséges az, hogy valahol meghúzzunk egy határvonalat, de kettőt fölöslegesnek tartunk.
Szükségesnek tartanánk ezen túlmenően – humanitárius okokból – a vagyonnevesítésben részesülők körének némi bővítését is. Nem tartjuk elfogadhatónak azt a törvénytervezetben lévő megfogalmazást, hogy a kárpótlási törvény végrehajtása kapcsán figyelembe legyen véve a szövetkezet tulajdonába polgári jogcímen került föld is.
A tervezet úgy szól, hogy a szövetkezetnek földalapokat kell elkülönítenie: egyrészről el kell különítse a termelőszövetkezeti tagok tulajdonában lévő földet, el kell különítse azt a földalapot, amelyet a kárpótlási törvény a szövetkezetek föld nélküli tagjainak és alkalmazottainak juttat, tehát azt a 20, illetőleg 30 aranykorona értékű földterületet, el kell különítse a törvénytervezet szerint a szövetkezet az állami tulajdonú földeket, illetőleg a kárpótlási igények kielégítésére szolgáló földterületet.
Mi azt javasoljuk, hogy kerüljön elkülönítésre a polgári jogcímen a szövetkezet tulajdonába került földterület is. Az ilyen jogcímen a tulajdonába került földet a tagság által megtermelt jövedelemből vásárolta meg a szövetkezet. Nem volna igazságos tehát, ha csak azok a föld nélküli tagok és alkalmazottak részesülnének belőle, akik nem rendelkeznek 30, illetve 20 aranykorona értékű földdel.
Szeretnénk összekapcsolni annyiban is a kárpótlási és a szövetkezeti törvényt, hogy a saját jogú kárpótlási jeggyel rendelkező termelőszövetkezeti tagoknak lehetőségük legyen licitálás nélkül megszerezni egykori földterületeiket azáltal, hogy átadják kárpótlási jegyeiket annak a szövetkezetnek, amelynek a tagjai, és ezáltal részarány-földtulajdonossá válhatnának.
E javaslat elfogadása lehetővé tenné, hogy azok a szövetkezeti tagok, akik nem kívánnak magángazdálkodóvá válni, visszakaphassák tulajdonjogukat anélkül, hogy ez lényeges zavart okozna. A kárpótlási igények egy részének ilyen módon történő érvényesítése megakadályozná annak a földtulajdonnak a felaprózódását, amely a szövetkezeti tagok tulajdonát képezi, és egy tagban maradva alkalmasabbá válna a szövetkezeti művelésre az ilyen földterület.
A mai napon megkaptuk Bogárdi Zoltán csatlakozó módosító indítványát, amellyel gyakorlatilag a törvénytervezet csaknem 50%-át új megfogalmazásban nyújtotta be a tisztelt Ház elé. A javaslat kidolgozása kapcsán mi magunk egy tucatnál is több módosító indítványunkat vontuk vissza, mert egy jó részük beépült ebbe a módosító csomagba. Néhányat ezek közül megemlítenék.
Az eredeti megfogalmazás szerint a szövetkezet, ha elmulasztja az előírt határidőig az új törvényre történő áttérést, feloszlatásra kerül. Ez az új tervezetben már nem így van. A szervezeti változások előkészítése a szövetkezet vezetőségének a vezényletével folyt volna le. Javaslataink értelmében a munkaszervezeti egységek egy-egy választott tagja is részt vehet – az új megfogalmazásban – az elképzelések kidolgozásában.
A kiválásra vonatkozó szigorítások, amelyeket oldani szerettünk volna, mezőgazdasági és ipari szövetkezet esetében már nem is szerepelnek az új tervezetben.
Az árveréssel foglalkozó szakaszokhoz benyújtott javaslataink szintén meghallgatásra találtak csakúgy, mint az oszthatatlan vagyon utódszövetkezetek közötti megosztására vonatkozó elgondolásaink.
Néhány kérdésben azonban továbbra sem értünk mindenben egyet, ezért újabb csatlakozó módosító indítványokat kívánunk beterjeszteni a Bogárdi Zoltán által benyújtott anyaghoz. Köszönöm a figyelmet. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem