KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)
KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ) Néhány rövid gondolatot szeretnék mondani a törvényjavaslat és a természetvédelem kapcsolatáról, illetve erről a módosító javaslatról, amit benyújtottunk. Néhány szóban erről már említést tett Szeleczky Zoltán is a korábbiakban.
Ez a törvényjavaslat, amely 3628-as számon került beterjesztésre, tulajdonképpen ugyanazt a szöveget tartalmazza és ugyanazokkal a szóhasználatokkal, ugyanazokkal a szakaszokkal rendelkezik, mint ami a kárpótlási törvényben volt a védett természetvédelmi területek tekintetében.
Azt gondolom, hogy ez azért is szükséges, hiszen nem lehet különbséget tenni – legalábbis ebből a szempontból – azok között, akik a kárpótlás útján jutnak a földterülethez, illetve azok között, akik a szövetkezeti tulajdon felosztása útján. Ennek van egy másik, nemzetközi oldala is, hiszen mindannyian tudják talán, hogy az IUCN az idén a magyarországi nemzeti parkokat ötödik osztályúvá minősítette viszsza, és az IUCN ajánlásában szerepel egy olyan rész is, hogy a fokozottan védett területeken, a nemzeti parkokban és a nemzetközi szerződések hatálya alá tartozó területeken csak természetvédelmi tevékenység folyhat, és ezzel lehetőség nyílna arra, hogy ezek a természetvédelmi tevékenységek a volt szövetkezeti tulajdonú területeken is folyjanak.
A másik az eljövendő tulajdonosoknak, illetve a szövetkezeteknek is az érdeke, tekintettel arra, hogy a csereföld esetében már nem állna fönn korlátozás, hiszen a jelenlegi védett területeken vagy a védelemre tervezett területeken különböző korlátozások állnak fönn, amelyek korlátozzák a tevékenység módját, illetve a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötik. Ezek a területek a továbbiakban szintén érdeke azoknak, akik ezek útján jutnak csereterületekhez, hiszen a védett természeti területek általában igen alacsony aranykorona értékű területek, és mezőgazdasági művelésre általában igen kevéssé alkalmasak.
Még egy megjegyzés a Szeleczky Zoltán által korábban elmondottakhoz. Ő azt mondta, hogy az ellenzék is elismeri a kormányprogram környezetvédelemre vonatkozó részeinek az érdemeit. Valóban azt gondolom, hogy a kormányprogramban, de kifejezetten csak a kormányprogramban vannak olyan érdemek, amelyek a környezetvédelemre vonatkoznak; ezek azonban sajnos a Kormány eddigi másfél-, közel kétéves tevékenységére egyáltalán nem mondhatóak el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem