HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A részletes vitában egy módosító javaslatra szeretném felhívni a figyelmet, amelyet Józsa Fábián, Mizsei Béla képviselőtársaimmal közösen nyújtottunk be Rudics Róbert képviselőtársunk módosító javaslatához csatlakozva.
Módosító javaslatunknak röviden az a lényege, hogy azok a szövetkezeti használatban álló, állami tulajdonban lévő földek, amelyek ingyenesen és határidő nélküli használatra kerültek a szövetkezetek körébe, és amelyek 1993. március 31. napjáig a kárpótlási törvény végrehajtásával összefüggésben nem kerülnek értékesítésre, ezek visszakerüljenek az önkormányzatok tulajdonába.
Arról van szó, hogy ezek a földek, amelyek visszajuttatását célozza a mi javaslatunk, egykor a községek, a települési önkormányzatok tulajdonát képezték. Egy 1894-ből származó rendelkezés szerint a községi tulajdonban álló ingatlanok tulajdonosa – a község mint jogi személy. 1945-ben a földreformmal összefüggő intézkedések kapcsán ezeket a földeket részben megváltották a községektől, de részben újabb földtulajdonhoz is juttatták őket.
Ezt követően a termelőszövetkezetek létrehozásával és későbbiekben a községi földek nagy része állami tulajdonba került és a termelőszövetkezetek közös használatába. Úgy gondoltuk, hogy azok a nagyon fontos törvények, amelyeket a tisztelet Ház eddig megalkotott – a kárpótlási törvény és az egyes állami tulajdonú vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adása –, ezek a törvények véglegesen rendezni fogják a mezőgazdasági hasznosítású földek tulajdonlási viszonyait. Indokolt volt tehát és méltányos az önkormányzatokkal szemben, hogy ezeket a földterületeket visszajuttassuk egykori jogos tulajdonosaiknak.
Az önkormányzati vagyonátadási törvény tulajdonképpen jelentős értékű állami tulajdonokat, javakat, közüzemeket, vállalatokat és intézményeket adott át az önkormányzatoknak, de ezeknek az értékeknek a java része nagyobb településekhez, városokhoz került, míg a községek jóval kisebb arányban részesedtek a nagyértékű állami tulajdonokban.
A községi önkormányzatok jelenlegi helyzetét ismerve – a gazdálkodási körülményeiket, lehetőségüket – úgy értékeltük, hogy mindenképpen segíteni fogja gazdálkodásukat, és a tulajdonukból, a tulajdon hasznosításából származó saját bevételeiket fogja növelni majd az az ingatlani kör, amelyet így a szövetkezeti átmeneti törvénnyel összefüggésben visszajuttathatnánk a jelenleg szövetkezeti használatú földtulajdonokból.
Hangsúlyozni szeretném továbbá, hogy nem általános földhöz juttatásról van szó, hiszen csak azok a földterületek kerülnének vissza a községi önkormányzatokhoz, amelyek jelenleg állami tulajdonban vannak, és van egy másik megszorító feltétel is: amelyek a kárpótlás végrehajtásával összefüggésben nem kerülnek értékesítésre.
Nagyon bonyolult lenne és alkotmányos akadályokba is ütközne, és az eddigi privatizációs elv következetes végigvitelét törné meg az, ha természetben minden, egykor községi tulajdonban fellelhető föld visszaadásán gondolkoznánk. Ezért tartottuk a legjobb és alkotmányosan is leginkább keresztülvihető megoldásnak azt, amelyet módosító javaslatunkban is feltártunk.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy az előterjesztett módosító javaslatunkat a Ház mindkét oldalán támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem