ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Azt hiszem, elérkeztünk oda, amit már délelőtt – a hasonló ügyrendi vita kapcsán – elmondtam, hogy az egyik probléma az, hogyha ugyanarról a javaslatról párhuzamosan folynak bizottsági és plenáris ülések. Most ez nem történik meg, hiszen az alkotmányügyi bizottság nem tudott összeülni, mert nem határozatképes. De az is probléma, ha olyan törvényjavaslatokról kezdi el a Ház a részletes vitát, amelyeknek a bizottsági ülése még nem fejeződött be, ahol a módosító indítványokról a bizottságok nem alakítottak ki véleményt.
Az előbbi vitában – én azt gondolom – inkább csak félreértésről lehetett szó, én is úgy értelmeztem, hogy a bizottságban történteket foglalta össze Salamon László, és ilyen szempontból – ha ezt nem is jelentésnek tekintjük, hanem a tegnap történtek egy összefoglalójának – én ezt az összefoglalót – amenynyire ezt figyelemmel tudtam kísérni – korrektnek tekintem. De azt gondolom, hogy a dolog tartalmát nézve vagy a tárgyalás technikáját nézve nem vagyunk előrébb, mint ahogy az általános vitában voltunk, hiszen van egy csomó módosító indítvány, nem alakult még ki semmiféle konszenzusos álláspont. Abban egyetértés van kormánypárt és ellenzéki képviselők között, hogy ez a javaslat, amelyet a Kormány előterjesztett, nem jó, és ígéret hangzott el arra, hogy egy olyan javaslattal áll elő a Kormány, amely vélhetően valamennyi képviselő tetszését, illetőleg támogatását elnyeri.
Én azt hiszem, hogy ez az intermezzo is csak azt bizonyítja, hogy addig, amíg a bizottságban nem fejeződött be a tárgyalás, nem érdemes a plenáris ülésen a részletes vitát elkezdeni, mert lehet, hogy most teljesen meddő és felesleges vitát fogunk folytatni, hiszen olyan kérdésről fogunk vitatkozni, ami még nem dőlt el, olyan kérdésekben fogunk hozzászólni kormánypárti és ellenzéki oldalról, ami még nem dőlt el. Még hogyha ebben a kérdésben – miután az alapproblémát illetően a kormánypárti és ellenzéki képviselők között konszenzus van abban, hogy a forma, amit a Kormány javasol, nem jó –, ebben a dologban egyetértés van, és van remény arra legalábbis a tegnapi bizottsági ülés alapján, hogy egy mindenki által elfogadható megoldás születik, ezért például erről a kérdésről utána a részletes vitában vélhetően nem is lesz szó, hiszen egy kompromisszumos, konszenzusos megállapodás születne vagy legalábbis erre van esély.
Azt gondolom, tehát akkor, amikor most időt akarunk megtakarítani, akkor nem időt takarítunk meg, hanem időrabló vitába fogunk bonyolódni, ahelyett, hogy a bizottságban ezt a kérdést megvitatnánk és végre lezárnánk. Ehelyett – szerintem – szerencsésebb lenne, ha most a plenáris ülés helyett bizottsági ülésekre kerülne sor, és végre azokat a vitatott kérdéseket, amikben itt az előbb már megnyilatkoztak a felek – és ezen kívül még van néhány – végre sikerülne tisztázni, és utána, gondolom, rövidebb időtartamban lehetne a részletes vitát folytatni. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem