KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Miniszter úr válaszát nem tudom elfogadni. Miniszter úrnak igaza van abban, hogy az, hogy erre az interpellációra sor került, az valóban összefügg azzal, hogy Lezsák Sándor az MDF alelnöke, habár én előbb adtam még be ezt az interpellációt, akkor még nem volt az alelnöke. De annyiban összefügg, hogy valóban sok a szállongó hír, kacsa. De azt gondoltam, hogy Lezsák Sándor olyan személy, aki korábban is az MDF egyik vezetője volt, most pedig alelnökévé választották, tehát ő nem olyan személy, akinek az információi azonosak lehetnek bárki által adott kacsákkal és szállongó hírekkel. Tehát mindenképpen az iránta való tisztelet volt az, ami arra késztetett, hogy interpellációt adjak be az ő nyilatkozata kapcsán.
De amiért nem fogadom el az interpellációra adott választ, abban talán még nagyobb része van annak, hogy a titkosügynökökkel, mindezekkel az államtitkot képző dolgokkal kapcsolatban tulajdonképpen elég hosszú idő óta, lehet azt mondani, hogy a rendszerváltás óta egy politikai játék folyik. És azt gondolom, egy interpelláció is hozzájárulhat ahhoz, hogy ebben a dologban tiszta helyzet teremtődjék. Én ennek a pozíciójáték részének tekintem azt is, hogy a miniszterelnök úr a kisgazda vezetők kérésére ezekből az adatokból információt adott ki a kérdést feltevőknek, holott ezek akkor is államtitkot képeztek. Erről már egy korábbi felszólalásomban beszéltem, de most itt a kezemben van Horváth Balázsnak, az akkori belügyminiszter úrnak – vagy a korábbi belügyminiszter úrnak – a nyilatkozata, aki azt mondta, hogy "Én a belépésem…" – tehát a minisztériumba való belépésem – "…napján kiadtam egy parancsot, ami az addigi gyakorlattól eltérően kemény és egyértelmű, gyakorlatilag fenyegetés volt: senkinek, magának a miniszterelnöknek sem adhatnak ezzel kapcsolatban információt." Tehát itt valamiféle államtitok…nem tudom, van-e annak valamiféle nyoma, hogy ennek az államtitotknak az időleges feloldása megtörtént volna.
Visszatérve még egy mondat erejéig Lezsák Sándor nyilatkozatához, azt szeretném jelezni, hogy Lezsák úr többféleképpen vádaskodott ebben az Ausztráliában tett nyilatkozatában. Vádaskodott abban a tekintetben, hogy azt mondta, hogy az SZDSZ és a FIDESZ megpróbálta 99 évre zároltatni a listákat, holott ezt az MSZP sem tette. Ilyen értelmű javaslatot két független képviselő, Király Zoltán és Pozsgay Imre adott be.
Végül pedig azt állította, hogy több tízezer emberről van szó, több tízezer személy bűnösségéről van szó. Én azt gondolom, nagyon is aggályos az, hogy egy neves közéleti személyiség, a legnagyobb kormányzó pártnak a vezetője ilyen kijelentést tesz, amely véleményem szerint alkalmas a magyar nemzet hitelének, tekintélyének a külföldön való lejáratására. (Felzúdulás a jobb oldalon. Közbeszólás a FIDESZ soraiból: Ez így igaz! – Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem