KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Pesti Hírlap december 5-i számában megjelent egy cikk, amely Lezsák Sándorra hivatkozva arról szól, hogy milyen előadást tartott Lezsák Sándor Ausztráliában; illetve a Pesti Hírlapban megjelent cikk egy ausztráliai magyar újságban napvilágot látott cikkre támaszkodik. Ennek az írásnak a két lényeges állítása az, hogy létezik egy hatvanezer nevet számláló lista a volt állambiztonsági szolgálat ügynökeiről, és – ahogy a cikkben Lezsák Sándor fogalmaz – ez a lista birtokunkban van, tehát többes szám első személyt használ.
A másik állítás pedig az, hogy ez az ügynöklista, illetve ennek az eredeti példánya a Krímbe került, és jelenleg valahol ott található. Ez az írás december 5-én a Pesti Hírlapban jelent meg.
Én az interpellációmat december 12-én nyújtottam be. Vártam valamennyit a benyújtással, mert azt gondoltam, hogy esetleg valamilyen cáfolat napvilágot lát ezzel kapcsolatban. Azonban nem történt ez meg. Tehát, mondom, 12-én csütörtökön délután nyújtottam be az interpellációt. Tegnap, tehát hétfőn, 16-án megjelent Lezsák Sándortól egy új nyilatkozat, amelyik nem cáfolja a korábbit, de az állításokat némileg másképp, más színben tünteti föl. Itt Lezsák Sándor arról beszél – ez egyértelműen az ő nyilatkozata, tehát nem másodkézből való –, hogy a rendszerváltás, vagy ha tetszik, a rendszerváltozás előtti időkben sokan felkeresték őt különböző ügynökök, illetve az állambiztonsági szolgálat emberei, és ezek közül valaki átadott neki egy fénymásolt terjedelmes listát.
Na már most a kérdésem a belügyminiszter úrhoz ezzel kapcsolatban az, hogy létezik-e az a hatvanezer főt számláló lista, amiről Lezsák Sándor eredetileg beszél. Ha van, ha létezik ilyen, akkor hol van, lehetséges-e az, hogy ez a Krímbe került, folytatott-e a Belügyminisztérium vizsgálatot ebben a tárgyban?
És kérdezném még azt is, hogy Lezsák két állítása közül melyik igaz, volt-e, aki megkérdezte Lezsák Sándort arról, hogy a két nyilatkozat közül melyik az igaz.
És végül most már a második nyilatkozattal kapcsolatban megkérdezném azt, hogy nem forog-e fenn – erről talán a legfőbb ügyész urat, itt van a teremben, az előbb láttam őt –, tehát hogy nem forog-e fenn a bűnpártolás alapos gyanúja Lezsákkal kapcsolatban, hogy tett-e ő kísérletet arra, hogy ezt a kezébe került listát átadja a Végvári-ügy után az ezzel foglalkozó parlamenti bizottságnak, vagy pedig arra, hogy átadja utóbb a nemzetbiztonsági bizottságnak, amely szintén foglalkozott az ügynökkérdéssel.
Annyit jegyeznék még meg, hogy Végvári Józsefet államtitoksértés miatt elítélték, holott ő semmiféle olyan információt nem adott, amely önmagában államtitok lett volna. Ez a lista azonban – ha létezik ilyen, akkor – mindenképpen államtitok, tehát ennek mind a kiadása, mind az elhallgatása, azt hiszem, hogy kimeríti a bűncselekmény gyanúját.
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem