BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azzal kell kezdenem, hogy a krími raktározásról nincs tudomásom, a helyszínen ilyen természetű vizsgálatot nem végeztem. Ezt nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, mert valóban olvasható abban a bizonyos első Pesti Hírlapban valami krími tárolás. De ha én az utóbbi két év ezzel kapcsolatos híranyagát összerakom, az utóbbi két esztendőét, hogy hányan és hányféleképpen; valamiféle rekedt hang az egyik újságot, egy másfajta, önmagát megnevezni nem akaró személy a harmadik, negyedik, ötödik újságot táplálta, az újságok mindezt megírták, és az elmúlt két évben ilyen természetű híradás nem késztette a képviselő urat interpellációra. Úgy hiszem, jelenleg az késztette elősorban, hogy Lezsák Sándor a Magyar Demokrata Fórum alelnöke; és meg kell jegyeznem, hogy nem tartom a legelegánsabb harcmodorok közé tartozónak. (Taps a jobb oldalon.)
A hétfői újság ez ügyben választ ad. Énszerintem hogyha a két híranyagot Kőszeg képviselő úr összeolvassa, akkor nagyon lényeges kérdésekre választ kap, tehát hogy 1989-ben itt történt valami. Nagyon sok minden történt 1989-ben, meg 1990 elején, meg kivittek, meg elvittek, meg azt mesélik, hogy listák készültek. Én csak feltételezem, hogy hiteles lista nem készülhetett – csak feltételezem! –, és a hatvanezer névről sincs nekem tudomásom. Van tízezertől ennél jóval többig, de – amint tudjuk – egyikben benne vannak az állítólagos ügynökök, ha az tízezer, a másikban azok is, akiket figyeltek meg kiszemeltek arra, hogy majd később ügynökök lesznek. Én nem hinném,hogy most, amikor az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat a tisztelt Ház előtt fekszik, és ez ügyben a tárgyalások folynak, hogy nekem ez ügyben részletes választ kellene adnom, annál is inkább nem, mert – mint többször hangsúlyoztam – magam nem jártam ott, és nem számoltattam össze, hogy abban a bizonyos archívumban összesen hány nyilvántartott személy neve lelhető fel. Én magam várom, hogy a tisztelt Ház döntést hozzon ez ügyben, és akkor mindenkinek világos lesz, hogy mi a kötelessége.
Száll a hír arról is, talán nem is megalapozatlanul – bár magam ezt igazolni nem tudom, de sok tényező arra utal, hogy ebben sok igazság van –, hogy azok, akik kezelték ezeket az anyagokat, ilyen meg olyan megfontolásból elvitték. És azokat valahol tartják, meglódulhat a fantázia, zsarolni akarnak vele, visszaélni akarnak vele, nem tudom, mit akarnak vele. Nos, ezzel kapcsolatban a közeljövőben a tisztelt Háznak törvényjavaslatot fog a Kormány benyújtani, mely törvényjavaslat hatvan napos határidővel felszólítja, vagy lehetővé teszi azok számára, akik ilyen államtitkot jelenleg birtokolnak, rajta ülnek, elrejtettek, vagy éppen felhasználnak, hogy a Belügyminisztérium részére visszaszolgáltassák jogkövetkezmények nélkül. Most kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa ezt, mert lehet, hogy sokan vannak közülük, akik esetleg nem akarták később felhasználni, és még nem égették el, hogy módjuk legyen visszaszolgáltatni, ha valóban elvittek anyagot.
Én végül azzal zárom, hogy itt más kérdéseket tett fel a képviselő úr, mint amit írásban benyújtott interpellációjában. Én úgy hiszem, hogy mivel időközben Lezsák Sándor úr visszaérkezett Ausztráliából, hát tőle talán egyértelműbb választ lehet kapni a még nyitott kérdésekre. Nem látom kötelességemnek, hogy valamiféle vizsgálatot indítsak pont ebben az ügyben, ha már a sok más szálló hír, kacsa, állista és egyéb ügyekben eddig ilyen vizsgálat nem indult, és úgy hiszem, nem is volna célszerű ezt most és most már elkezdeni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem