BÉKI GABRIELLA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ)
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Miniszter Úr, tisztelt Képviselőtársaim! Látszólag marginális terület, amit az interpellációm érint. Különös aktualitást az ad a témának, hogy a költségvetés vitája kapcsán előtérbe kerültek az oktatás finanszírozási problémái. Bár meg kell mondani, hogy a fogyatékosok ellátása tipikusan tárcaközi terület és mint ilyen, mostohagyermek, azt hiszem.
Tisztában vagyok vele, hogy a fogyatékos gyermekek oktatásában, nevelésében sérülés-specifikus fejlesztés szükséges, és ilyen módon költséges, költségigényes tevékenységről van szó. Egyrészt meg kell teremteni a személyi feltételeket. A fejlesztést ugyanis csak az adott szakágban speciálisan képzett gyógypedagógusok végezhetik eredményesen. Méghozzá kis csoportokban, maximum 8–10 fővel, sőt, halmozott fogyatékosság esetén maximum 5 fővel lehet eredményes a munka, bár az igazán hatékony az egyéni eljárás.
A személyi feltételeken túl az adott fogyatékossághoz illeszkedő eszközrendszert is biztosítani kell. Jónéhány kitűnő, igen drága, ámde igen hatékony eszköz létezik. Hogy csak példaként említsek néhányat, a vakok korszerű oktatásában ma már nélkülözhetetlen az oktafon, ami 380 ezer forintba kerül, vagy a beszélő számítógép, ami szintén igen drága, a pontírógép. A siketek oktatásához elengedhetetlen az egyéni hallókészülékek, a speciális osztálytermi erősítők beszerzése, illetve egyéb képi berendezések, és sorolhatnám még ezeket a példákat.
Mindebből az következik, hogy az állami támogatás mértéke a normálishoz képest legalább két és félszeres mértékű fejkvótára lenne szükség ahhoz, hogy a fogyatékosokkal eredményesen lehessen foglalkozni.
Kérdéseim a következők.
Hogyan képzeli a tárca a gyógypedagógiai oktatás fejlesztését?
Miért hiányzik a normatív állami hozzájárulás tételei közül a fogyatékosok korai fejlesztése, különös tekintettel a 0–3 évre, az óvodai és általános iskolai logopédia, illetve a fogyatékosok szakképzése az első szakmához jutásig, valamint a középsúlyos értelmi fogyatékosok és a halmozottan sérültek védőmunkahelyi képzése, foglalkoztatása? (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem