GAÁL GYULA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

GAÁL GYULA (SZDSZ)
GAÁL GYULA (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Köszönöm szépen a konstruktivitást illető dicséretünket, én viszont nagyon szívesen megdicsérném Józsa Fábián fejszámoló művészetét, de nem tehetem sajnos. Ugyanis olyan mértékű pozícióromlást prognosztizál abban az esetben, hogyha helyi adóvá válna a belföldi gépjárművek után fizetendő adó; akkor jöhetne ki az a szám, amit Józsa Fábián mondott, hogyha 1992-ben az önkormányzatok fizetnének 100 kilónként 200 forint adót minden gépjármű-tulajdonosnak.
Ugyanis összesen 8 milliárd forint az összes tervezett bevétel a belföldön nyilvántartott gépjárművek után. Ha ebből egy fillért nem vetnek ki az önkormányzatok, akkor is 8 milliárd forintos pozícióromlást eredményez, az a 15,7, amit Józsa Fábián mondott, ez ennek a duplája. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok fizetnek mindenkinek, aki gépjárművel rendelkezik. Talán nem eléggé figyelmesen olvasta el képviselőtársam az indítványunkat. Mi nem azt javasoltuk, hogy az önkormányzatok minden gépjármű-tulajdonosnak fizessenek költségtérítést.
Egyébként ami az érdemi részét illeti a mondandójának a számháborún túl, szerintem az, hogy nem feltételezi az önkormányzatokról, hogy kivetik ezt az adót.
Én azt gondolom, ez akkor jelentkezik, a tipikus példája ez a gondolat annak, amit a hozzászólásomban kiemeltem: csak egy ellentétpárban tudunk gondolkodni, mikor az államháztartási reformról kellene gondolkodnunk. Én olyan összefüggésben látom értelmét a gépjárműadó helyi adóvá tételének, hogyha ez többtényezős változást jelent az államháztartási rendszerben, tehát egyidejűleg tudom változtatni ezzel összhangban az állami felelősséget az önkormányzati ügyekben, a finanszírozási forrásokat megjelölni és olyan helyzetet hozni létre, amikor elemi érdekük az önkormányzatoknak, hogy ezt a fajta adót kivessék, vagy éljenek a helyi adók lehetőségével annak érdekében, hogy a helyi feladataikat finanszírozni tudják.
Hogyha nem tudom beilleszteni egy államháztartási reformrendszerbe az egészet, és valóban csak egyetlenegy ellentétpárt akarok felállítani, akkor a dolog kezelhetetlen, és éppen ezért vontuk is vissza a javaslatunkat. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem